
Sub 1% din totalul pastilelor de iodură de potasiu au fost solicitate de covăsneni
Peste 223.000 de comprimate de iodură de potasiu se află în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, iar alte peste 79.500 așteaptă să fie ridicate din farmaciile din județ, însă interesul populației este extrem de scăzut.
Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că până luna trecută au fost solicitate și eliberate către pacienții eligibili doar 2.842 de comprimate din totalul celor 82.400 câte au fost distribuite în farmacii, adică sub 1%.
„Pastilele de iod sunt, pentru cine vrea, am primit de la Ministerul Sănătății 306.000 de comprimate. Era vorba că vor fi distribuite prin medicii de familie, medicii de familie au zis nu!, şi atunci s-a apelat la farmacii, dar şi aici a fost pe bază de voluntariat: cine vrea, da, iar cine nu, nu. În condițiile astea, avem în judeţ vreo 16 farmacii care au acceptat să distribuie comprimatele, problema este că mai toate sunt în Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, iar în Covasna avem o singură farmacie care s-a angajat să distribuie. Dar se pare că nu e o problemă pentru că interesul este foarte scăzut. Din cele 306.000 de comprimate, am primit ordin de distribuire pentru 82.400, restul sunt în stocul DSP Covasna în continuare. Termenul de expirare nu este o problemă deocamdată, şi e mai bine să expire decât să le folosim”, a explicat Ágoston László.
În total, DSP Covasna a recepționat 306.000 de comprimate de iodură de potasiu, durata de valabilitate a pastilelor fiind până în 2025. Dintre farmaciile din județ care eliberează aceste pastilele cu prescripție medicală, 12 sunt la Sfântu Gheorghe, 3 la Târgu Secuiesc și câte una înlocalitățile Covasna, Moacşa și Cernat.
Iodura se administrează în doză unică, numai în cazul expunerii la iod radioactiv (în cazul unui accident nuclear), în primele 6 ore după anunțul autorităților. Adulții și copiii cu vârste de peste 12 ani pot primi două comprimate (echivalentul a 100 mg iod), copiii cu vârste între 3 și 12 ani pot înghiți un comprimat (echivalent cu 50 mg iod), iar copiii cu vârste între o lună și 3 ani pot primi o jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), în vreme ce pentru nou-născuţii cu vârste de până la o lună se recomandă un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
Cu toate acestea, recomandarea de administrare o face doar medicul de familie, și tot el este cel care eliberează rețeta fără de care comprimatele nu pot fi ridicate din farmacii.
Conform Ministerului Sănătății, iodura de potasiu este recomandată doar persoanelor cu vârste de până în 40 de ani, și trebuie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%, iar în cazul în care administrarea pastilei are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Amintim că pe site-ul DSP Covasna sunt disponibile o prezentare Power Point și un ghid de informare care pot fi accesate AICI și AICI.
Ministerul Sănătății a pus la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon dedicat – 0213174006, unde personalul de specialitate răspunde întrebărilor referitoare la administrarea pastilelor. Programul call center-ului este de luni până joi, între orele 08:30-16:30, iar vineri între orele 08:30-14:30.
(Ioana Ardeleanu)