Ştiri locale

Centrul de trafic aerian de la Arad a primit echipamentele pentru Aeroportul Braşov

Sistemele vor fi instalate de specialiştii producătorului suedez, în cele 4 încăperi destinate dirijării traficului de la Braşov, scrie bzb.ro.

21 de tipuri de componente, printre care rack-uri, console, servere, monitoare, difuzoare, decodoare, calculatoare ultraperformante, în total 72 de echipamente au ajuns zilele trecute la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad, din cadrul ROMATSA. Acestea sunt componente ale Turnului Virtual de Control, pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat special pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Aparatura care urmează să fie instalată la DSNAR Arad va asigura recepţionarea datelor de la Aeroportul Braşov, decodarea şi prelucrarea lor, precum şi comunicarea dintre controlorii de trafic şi piloţi.

„Printre echipamentele livrate se regăsesc monitoarele care vor reda imaginile de la Aeroportul Braşov şi serverele pentru stocarea datelor pe care le furnizează sistemele de radionavigaţie instalate pe amplasamentul de la Ghimbav – date meteorologice, comunicaţii şi imagini video -, care sunt decodificate, prelucrate şi stocate la Arad”, a explicat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”.

Odată livrate aceste echipamente, în 24 octombrie, o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai firmei care supervizează contractul privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav şi realizarea infrastructurii fizice şi dotarea acesteia cu echipamente specifice (implementat de Asocierea UTI Construction and Facility Management – Bog’Art) a mers la Arad, pentru a realiza recepţia cantitativă a echipamentelor pentru sistemele RVT (Remote Virtual Tower) şi VREC (Voice Recorder).
Noile echipamente vor fi instalate de specialiştii firmei Saab în spaţiul special alocat în sala operaţională din cadrul Centrului de Dirjare Arad, unde au fost prevăzute 4 posturi de operare pentru dirijarea la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov. De altfel, încă de acum o lună se lucrează la podeaua casetată în care vor fi montate cablurile ce conectează reţeaua de echipamente.
Punerea în funcţiune a acestor echipamente se va realiza odată cu funcţionalizarea întregului sistem care asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Braşov.

Antenele speciale pentru ghidarea piloţilor, instalate la aeroportul de la Ghimbav

De altfel, la Aeroportul de la Ghimbav, în această perioadă se lucrează la montarea echipamentelor ce vor fi conectate cu cele de la Arad.

Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că la Ghimbav s-a terminat instalarea, pe platforme special construite, a componentelor echipamentului de radionavigaţie ILS (Instrument Landing System – Sistemul de aterizare instrumental) fabricat de producătorul italian Thales. Acest sistem este bazat pe o serie de emiţătoare radio ce furnizează avionului care vine la aterizare, direcţia şi panta nominală de coborâre spre pistă. Cu ajutorul lui se realizează aterizarea în siguranţă în condiţii de zbor instrumental, adică în cazul unui plafon de nori coborât sau al unei vizibilităţi scăzute, cauzată de ceaţă, ploi sau ninsori.
În alcătuirea sistemului ILS intră două echipamente de ghidare independente, unul de direcţie (Localizer – LOC sau LLZ) – format dintr-o reţea de antene situate în axul pistei, dincolo de capătul acesteia – şi unul de pantă (Glide Slope – GS sau Glide Path – GP), adică o reţea de  antene plasate în lateralul pistei, în zona punctului de luare a contactului cu pista.
„Contractul privind serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, construirea clădirii de contingenţă şi dotarea cu echipamente specifice este implementat în condiţii foarte bune. Avem echipamentul de radionavigaţie ILS deja montat, echipamentul DVOR a fost adus la Ghimbav şi este în procedură de instalare, iar echipamentul pentru măsurarea distanţei DME (Distance Measuring Equipment), urmează să fie livrat la amplasament. De asemenea, clădirea de contingenţă a ajuns în fază avansată de construcţie. Mă bucur că înregistrăm progrese şi în ceea ce priveşte turnul virtual de control, ale cărui echipamente au început să fie livrate la Centrul de Dirijare a Traficului Aerian Arad. Facem toate demersurile necesare pentru a respecta graficul activităţilor privind operaţionalizarea Aeroportului”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Graficul activităţilor privind funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judeţean Braşov împreună cu ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română prevede ca la jumătatea lunii iunie 2023 acest obiectiv să fie operaţional. „În cazul în care pe parcursul implementării proiectului vor interveni situaţii de natură să modifice asumat, le vom comunica de îndată”, a încheiat preşedintele consiliului judeţean Braşov, Adrian Veştea.

 

 

Publicitate
banner we radio