Ştiri locale

În plină pandemie s-a dublat numărul pensionărilor din sănătate. Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe scoate la concurs 45 de posturi

Numărul pacienților internați la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe crește, astfel că recent a fost nevoie de dublarea capacității de cazare a bolnavilor cu forme grave de COVID-19, însă în același timp unitatea medicală se confruntă cu lipsuri în privința medicilor și asistenților care să se ocupe de aceste cazuri.

Pe lângă epuizarea cu care se confruntă, în plină pandemie mulți dintre angajați din sănătate au decis să iasă la pensie, fie de teama infectării intraspitalicești, fie sătui că nu li se acordă drepturile pentru care se luptă de câteva luni.

Publicitate

Președintele Sindicatului Sanitas Covasna spune că numărul celor care s-au pensionat de la începutul pandemiei s-a dublat comparativ cu anul trecut.

„Sunt foarte multe pensionări în sistemul sanitar. Anul acesta, cred, raportat la anul trecut sunt de 3 ori mai multe. Și la noi în județ sunt, pleacă din spitale, știu mulți care au plecat. O bună parte dintre cei care au îndeplinit condițiile standard de pensionare, adică o infirmieră, o îngrijitoare, un asistent, au plecat, deși puteau continua până la 65 de ani conform deciziei Curții Constituționale. Au plecat mulți care spuneau că vor să mai continue, să nu iasă la pensie încă, dar au plecat. Cred că numărul de pensionări în județ anul acesta este dublu față de anul trecut, și nu avem personal. Avem ceva debutanți, dar nu poți să îi duci într-o secție de acuți. Trebuie formați, trebuie avută răbdare cu ei, mai e și faptul că din 5 unul e bun, doi necesită o perioadă mai lungă de pregătire, iar alți 2 sau 3 niciodată nu sunt. Într-o perioadă în care este nevoie de implicare 100% e foarte greu să începi cu debutanți”, a explicat președintele Sindicatului Sanitas.

Managerul spitalului, Andras-Nagy Robert, a declarat săptămâna trecută într-o videoconferință de presă că pentru a asigura o asistență medicală corespunzătoare în întreaga insitituție ar mai fi nevoie de circa 100 de angajați, respectiv de cel puțin 40 doar pentru tratarea bolnavilor COVID-19. 

Vineri, în timpul vizitei efectuate de ministrul Sănătății Nelu Tătaru în județul Covasna, președintele Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, a precizat că recent instituția a scos la concurs 45 de posturi de medici, asistenți și personal auxiliar. 

„La nivelul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe în urmă cu două zile am aprobat scoaterea la concurs a 45 de posturi de medici, asistenți și personal auxiliar, și l-am rugat pe domnul manager ca procedura să fie cât mai rapidă, ca să putem angaja acest personal”, a spus Tamas Sandor.

La rândul său, ministrul Nelu Tătaru a precizat că, la nevoie, pot fi redirecționați medici din alte spitale din țară.

„După examenul de specialist din perioada 23 septembrie – 24 octombrie, medicii din cele 6 categorii care sunt în acest moment în prima linie, care nu au avut post la niciun spital, sunt detașați către spitalele unde este nevoie. 248 de medici au fost angajați la Spitalul Gerota din Capitală, care ține de Ministerul de Interne”, a explicat ministrul, potrivit căruia și personalul din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică a fost suplimentat.

„Sistemul privat ar trebui să pregătească paturi de ATI din solidaritate, dacă tot vor acces la resursele publice”

Cu toate acestea, liderul Sanitas Covasna spune că, de fapt, cel puțin în cazul DSP Covasna „suplimentarea” vine prin redirecționarea medicilor de medicina școlară în zona de suport, nefiind vorba despre noi angajări.

Acesta spune că o soluție ar fi ca unitățile medicale private să ofere paturi pentru tratarea pacienților care au nevoie de terapie intensivă. 

„Avem un personal epuizat, foarte puțin, greu să recrutezi alții ca să îi bagi în activitate. Cred că va fi o iarnă extrem de dificilă (…) Eu cred că acel sistem privat care își dorește să aibă acces la resursele publice, să intre în contact cu Casele de Asigurări de Sănătate, ar trebui să pregătească paturi de ATI, să sprijine sistemul public acum, pe principiul solidarității pentru că este același principiu când vin să ceară bani, să intre în relații contractuale cu Casele de Asigurări, și mai și reușesc. Adică măcar intenția să o aibă”, a spus liderul sindical.

Zilele trecute, conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a declarat că situația în ceea ce privește personalul medical este „foarte, foarte, foarte proastă”, personalul medical fiind suprasolicitat astfel că iese aproape leşinat din tură.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio