Ştiri locale

Sindicaliștii din sănătate ies în stradă. Președintele Sanitas Covasna: „Vom picheta Guvernul în fiecare zi de marți, până vom rezolva problemele salariaților”

La o lună de când în toate spitalele din țară s-a instituit greva japoneză, sindicaliștii din sănătate mută protestele în stradă, nemulțumiți de „promisiunile neonorate, strategiile de criză incoerente și deciziile politice luate fără consultarea partenerilor sociali”,  dar și de faptul că în urma discuțiilor purtate cu responsabilii din Guvern nu au primit răspunsuri concrete.

Președintele Sanitas Covasna spune că până la soluționarea problemelor din sistem, sindicaliștii vor picheta sediul Guvernului în fiecare zi de marți, începând din 3 noiembrie. În plus, vor fi derulate și acțiuni la nivel local, urmând ca listele cu revendicări să fie înaintate și Instituției Pefectului județului Covasna.

Publicitate

„Marţi mergem și noi, vom fi 4 persoane din județ, ne-au autorizat participarea a 100 de persoane la acțiune. (…) Am continuat săptămâna trecută cu greva japoneză, profitând și de mișcările de la nivel european ale federațiilor din sănătate, pentru că criză în sănătate este peste tot. Rezultate nu au venit din păcate, din cele 7 revendicări discutate și rediscutate cu premierul Ludovic Orban nu avem nicio decizie clară, iar pe fondul acestor nemulțumiri din păcate trebuie să ieșim și în stradă în această perioadă dificilă. Mi-aș dori ca mâine să se înțeleagă și să se ia niște măsuri rapide, după atâta timp în care au fost doar promisiuni. Vom continua în perioada următoare și pe plan local, intenționăm să depunem materiale la Prefectura Covasna”, ne-a explicat liderul de sindicat.

Sindicaliștii se plâng că deși lucrează în condiții grele și cu pericol mare de îmbolnăvire autoritățile au amânat luni de zile creșterile salariale cuvenite întregului personal, iar acum ignoră orice dialog.

„Mi-a plăcut întotdeauna să cred că cei care muncesc trebuie plătiți, dar avem colegi care muncesc de 7 luni în condiții ca în vreme de război… un război de acum 100 de ani. Pentru acei medici, asistenți, infirmiere care din martie lucrează la Infecțioase la Sfântu Gheorghe, și mai nou și la Covasna unde s-au transferat cazuri medii și destul de grave, este o provocare, pentru că vorbim de colegi care au tratat o altă specialitate. Un segment important de personal medical – nu tot, este adevărat – pur și simplu din martie și-a desfășurat activitatea în niște condiții care erau de neînchipuit înainte de pandemie (…) Sperăm să ne primească o delegație la Guvern și să ieșim de acolo cu vești bune, concret cu data la care vor acorda niște drepturi legale, născute din niște acte normative din lunile mai-iunie”, a mai spus liderul Sanitas Covasna.

„Se tot discută de paturi la ATI, dar nu avem specialiști. Un spital fără personal este doar o clădire!”

Acesta spune că de câteva luni autoritățile abilitate își îndreaptă atenția în direcția greșită, punând accent doar pe creșterea capacității de cazare a pacienților cu forme grave în secțiile de Terapie Intensivă din țară, însă pierd din vedere faptul că nu există personal suficient care să îi trateze, iar puținii medici și asistenți, pe lângă faptul că sunt epuizați de mai bine de jumătate de an, nu beneficiază nici de drepturile care li se cuvin.

„Se discută de două săptămâni despre paturi la ATI, eu am spus mereu: un spital fără personal este doar o clădire! Poate să aibă toată aparatura din lume ca dotare, degeaba urlăm zilnic că nu sunt paturi la ATI dacă acolo nu există medici și asistenți. Nu putem lua oameni de pe stradă să îi angajăm pe secție. Trebuie să avem grijă de personalul care mai există pentru că s-au și pensionat în perioada asta (…) asistenți, infirmiere, este adevărat că mai puțin medici, dar din cei care și-ar fi dorit să lucreze până la 65 de ani, o parte deja au renunțat. Ar trebui cel puțin o recompensă materială pentru efortul suplimentar pe care îl depun. Eu cred și sper că putem să discutăm. Este adevărat, acum se profită de această perioadă, dar (Guvernul – n.r.) trebuie să privească și partea umană din aceste spitale. Sunt foarte multe luni și este același personal. Noi nu avem pe piață 1.000 de medici și 2.000 de asistenți care să intre la ATI. Asistenții se formează foarte greu, iar de medici nu mai vorbim. Și așa eram în criză mare de ATI-ști, anesteziști și personal la medicina de urgență”, a mai spus președintele Sanitas Covasna.

„Cred că numărul infectărilor în rândul colegilor din județ, de la începutul pandemiei, trece de 200”

Potrivit acestuia, aproximativ 120 dintre angajații care provin doar din unitățile sanitare covăsnene au fost infectați de la începutul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, fiind sprijiniți cu ajutoare materiale venite din partea Sanitas Covasna, însă liderul sindicatului crede că cifra ar putea fi mai mare, nefiind incluși aici medicii de familie sau angajați din alte structuri sanitare.

„Din ce știu numai din ajutoarele materiale pe care le-am dat noi pentru fiecare coleg care s-a îmbolnăvit de COVID-19, au fost în jur de 120 până astăzi, dar bănuiesc că sunt în jur de 200 sau chiar și mai mulți pentru că nu am o evidență de la medicii de familie, de exemplu, ci doar din unitățile sanitare. Este un caz fericit că nu avem niciun deces în rândul personalului medical din județ, sper să nici nu fie, au trecut cu bine peste boală și cei care au avut forme medii. Majoritatea au avut forme ușoare, au fost asimptomatici, dar trebuie să avem grijă pentru că se pare că abia acum urmează adevărata criză”, a mai spus Vasile Neagovici.

Printre revendicările de la începutul lunii octombrie se numără acordarea stimulentului de risc pentru personalul medico-sanitar care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu SARS-CoV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială și acordarea voucherelor de vacanţă și a sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri.

În plus, pe lângă solicitările de natură financiară, Federaţia Sanitas cere deblocarea posturilor în unităţile sanitare și de asistenţă medico-socială; asigurarea echipamentelor și materialelor de protecţie în cantitatea și la calitatea necesare pentru optima protecţie a personalului expus infectării; acordarea, începând cu ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 tuturor angajaților din sistem; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul și relansarea dialogului social la toate nivelurile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio