Ştiri locale

Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii la Sfântu Gheorghe. Zeci de mașini de epocă vor putea fi admirate în curtea fostei fabrici de ţigarete

Circa 70 de maşini și motociclete de epocă vor putea fi admirate sâmbătă, 14 mai, la Retroparada Primăverii, organizată de Retromobil Club România la Sfântu Gheorghe.

Evenimentul va avea loc, pentru al doilea an la rând, în incinta fostei Fabrici de Ţigarete, acolo unde pasionații de autoturisme retro își vor da întâlnire pentru 3 ore, înainte de a porni în paradă pe străzile orașului, și ulterior spre Tușnad-Băi, unde va avea loc o altă expoziție retro.

Preşedintele Retromobil Club – filiala Covasna, Thomas Perpits, ne-a declarat că la eveniment și-au anunțat participarea proprietari de mașini din mai multe județe ale țării, iar cei prezenți vor avea parte și de surprize.

„Și în acest an vedem multe, multe mașini frumoase, ca de obicei. Se anunță participanți din Brașov, Târgu Mureș, Harghita, Odorheiu Secuiesc și din tot județul Covasna. Vom vedea și mașini cu motoare în 2 timpi, în 4 timpi, vor fi și în 2 cilindri și în 8 cilindri, deci va fi o varietate de mașini: Cabriolet, autoutilitare, vor fi și motociclete, undeva la 50-60 de autoturisme și vreo 10-12 motociclete. Sper să fie vreme bună, au anunțat că vor veni și niște pensionari de la Clubul Java din Târgu Mureș. S-ar putea să fie și niște lucruri haioase: un amic ar vrea să vină cu un Mercedes, iar pe remorcă să fie un Trabant, amândouă combi, știți cum e: vestul trage estul (…) Vom face o paradă în centrul orașului, după care se va pleca individual către Băile Tușnad, la Lacul Ciucaș, acolo unde se va organiza o altă expoziție, apoi vom lua masa. Săptămâna trecută am primit aprobare să folosim curtea fostei fabrici de țigarete, avem locația aceasta frumoasă care e retro și ne asigură spațiul necesar. Acela va fi punctul de plecare”, ne-a spus Thomas Perpits.

Cea mai veche mașină de epocă pe care participanții o vor putea admira este un Volkswagen din anii `50, perfect funcțional, dar nelipsit de la eveniment va fi și un autoturism marca Triumph din 1959, al cărui proprietar,  Gianfranco Redaelli, în vârstă de 82 de ani, s-a stabilit în urmă cu ceva timp la Braşov. Italianul este și vicepreședintele clubului Triumph Roma, iar autoturismul său a trecut pe vremuri prin garajele lui Nicolae Ceauşescu.

„Mașina lui e înmatriculată în Roma și vine cu ea pe roți, e  funcțională. Prin anii `80, Nicolae Ceaușescu i-a oferit, în persoană, o emblemă”, ne-a explicat Thomas Perpits.

Eforturi pentru amenajarea unei expoziții permanente de autoturisme retro

În viitor, pasionații de autoturisme retro ar putea avea și prima expoziție retro permanentă din Transilvania, în acest sens fiind depus și un proiect, potrivit președintelui Retromobil Club Covasna.

„Noi am depus și un proiect ca să putem face o expoziție retro, avem sprijinul Muzeului Militar, Muzeului Național Tehnic Dimitrie Leonida. Sunt mai mulți posesori care au spus că vin și ne ajută, pentru că în Transilvania nu există o expoziție permanentă de autovehicule retro. Și să fie 20-30 de mașini și să se poată vizita, ar fi bine”, ne-a mai explicat Thomas Perpits.

Retroparada Primnăverii va avea loc sâmbătă, de la ora 09:00, în incinta fostei Fabrici de Țigarete din Sfântu Gheorghe, unde autoturismele de epocă vor putea fi admirate până la ora 12:00, înainte să pornească în paradă pe străzile orașului.

Prima ediţie a Retroparadei a fost organizată la Sfântu Gheorghe în toamna anului 2015, cu scopul de a reuni pasionaţii de automobile clasice şi de epocă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio