Ştiri locale

Triplă sărbătoare azi la Sfântu Gheorghe: Ziua Independenței de Stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei

Ziua Independenței de Stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei vor fi marcate, luni, la Sfântu Gheorghe printr-un ceremonial care va avea loc, începând cu ora 11:00, la Monumentul Ostașului Român.

Comandatul Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, a transmis că evenimentul va fi unul simplu, fără trupe, iar traficul rutier în zonă nu va fi afectat.

Publicitate

Tot luni, începând cu ora 12:00, la sediul Prefecturii Covasna va avea loc un simpozion dedicat acestor evenimente, invitați fiind prof. Ioan Lăcătușu, dar și elevele Todor Simion Ana Carolina din clasa a XII-a C și Gîngu Ştefania din clasa a XII-a D de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care vor prezenta câte un material.

Ziua Independenței de Stat a României

Proclamarea Independenței de Stat din 1877 a însemnat pentru România o încununare a eforturilor de a scăpa de sub suzeranitatea otomană, fiind data la care Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, declara în Camera Deputaţilor: „Suntem independenţi, suntem națiune de sine stătătoare”.

Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial

Data de 9 mai marchează împlinirea a 77 de ani de la intrarea în vigoare, în mod juridic, a capitulării Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Documentul care a pus capăt celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost semnat pe 8 mai 1945, la Reims, în Franta, în fața generalului american Eisenhower, devenit ulterior președinte. La ceremonia semnării capitulării Germaniei au mai luat parte delegații din partea Marii Britanii, Franței și Uniunii Sovietice.

Ziua Europei

În fiecare an, data de 9 mai celebrează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declarație din 1950 făcută de ministrul francez de externe Robert Schuman, prin care acesta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată 35 de ani mai târziu, în 1985, de Consiliul European de la Milano.

România și Bulgaria s-au alăturat complexului proiect de construcție europeană abia la 1 ianuarie 2007. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio