Ştiri locale

Rotary Sfântu Gheorghe a donat aparatură medicală și echipamente de protecție de circa 167.000 euro în timpul pandemiei

Donațiile făcute de Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe în cele nouă luni de pandemie, pentru sprijinirea sistemului medical covăsnean în lupta cu virusul SARS-CoV-2, se ridică la aproximativ 167.000 de euro, potrivit unui bilanț al organizației.

Cele mai importante investiții au fost cele în logistică, aparatură medicală, teste rapide sau materiale de protecție consumabile, iar reducerea efectelor pandemiei va necesita un efort mult mai mare în sezonul rece, spun reprezentanții Clubului.

Publicitate

„În această primăvară, când ne-am dat seama că pandemia de coronavirus ajunge și în județul nostru, am reușit să lucrăm împreună și rapid, printr-un efort comun, să cumpărăm echipamente pentru instituțiile de sănătate din județul Covasna și diverse organizații civile și profesionale, fiind astfel limitată răspândirea infecțiilor (…) Din primăvară și până în prezent am investit aproximativ 167.000 euro. Le suntem recunoscători și le mulțumim susținătorilor noștri, donatorilor!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Rotary Sfântu Gheorghe.

La începutul lunii aprilie, autoritățile locale și județene și-au unit forțele la inițiativa Clubului Rotary Sfântu Gheorghe și a Crucii Roșii Covasna în cadrul proiectului „Oxigen” gândit pentru a veni în sprijinul sistemului medical „în cel mai negru scenariu”. 

Celor două organizații li s-au alăturat atunci Prefectura și Consiliul Județean Covasna, dar și cinci primării covăsnene, care au pus la dispoziție spații adecvate și resurse umane pentru gestionarea echipamentelor.

„Am înființat cinci centre în județ, în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna și primăriile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului, care oferă spațiu și supraveghere adecvate pentru funcționarea proiectului. Acestea au fost echipate în total cu 200 de concentratoare de oxigen. Din fericire, atunci numărul cazurilor nu a crescut, așa că am returnat bunurile închiriate proprietarului”, au transmis reprezentanții Clubului.

Însă nu au fost singurele acțiuni. Membrii Rotary Sfântu Gheorghe au derulat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta Spitalul Județean de Urgență, dar și medicii de familie, propunându-și să strângă 1.000.000 lei, sumă pe care să o investească în aparatură și materiale de primă urgență, cum ar fi aparate de ventilație mecanică, monitoare pentru pacienți, teste rapide, măști FFP 3 și măști chirurgicale, combinezoane de protecție și soluții de dezinfectare.

Astfel, în data de 22 aprilie, Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a primit două aparate de ventilație „Astral 150 – EUR4B ResMed”, măști și materiale consumabile; și alte patru ventilatoare marca „Prisma Vent 50-C”. Dintre acestea din urmă, două au ajuns și la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

Clădirea modulară pentru Urgențe COVID, realizată cu sprijinul Rotary

Clădirea modulară construită și inaugurată la sfârșitul lunii septembrie în curtea Spitalului Județean de Urgențe, în care în prezent sunt tratate urgențele în rândul pacienţilor suspecţi şi diagnosticaţi cu COVID-19 a fost realizată tot cu sprijinul orgenizației.

Managerul unității medicale, Andras-Nagy Robert a declarat la vremea respectivă că investiţia s-a cifrat la 530.000 de lei, din care 100.000 de lei reprezintă sponsorizarea venită din partea Fundaţiei Rotary, 130.000 de lei din partea MOL România prin Fundaţia pentru Parteneriat, iar restul sumei a fost asigurată printr-un transfer de la Consiliul Județean Covasna în bugetul spitalului.

„Văzând la momentul respectiv că Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe are nevoie de o clădire modulară pentru urgențe, Cubul nostru a luat decizia de a ajuta construirea acestei unități, care funcționează în parametri normali”, se arată pe pagina oficială de Facebook a organizației.

În ultimele 9 luni Rotary Sfântu Gheorghe a donat porți pentru decontaminare, viziere de protecție din plexiglas, medicamente pentru pacienții aflați în stare gravă sau critică,  sau soluții dezinfectante pentru căminele de bătrâni, casele de copii și cabinetele medicale, iar la mijlocul lunii octombrie, Serviciile de Ambulanță din Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe au solicitat și primit lăzi frigorifice.

Cei care doresc și pot să susțină sistemul medical din județ, o pot face donând sume pornind de la 20 la 50.000 lei (Mai multe detalii AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio