Ştiri locale

Aer „rău” la Sfântu Gheorghe… dar doar din cauza ceţii. APM Covasna: „Lumea să nu se îngrijoreze. Masca protejează”

Panoul de monitorizare a calităţii aerului amplasat pe clădirea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna indica „RĂU” la măsurătorile de luni şi marţi, şi nu este nici prima şi nici ultima oară, spun reprezentanţii instituţiei.

Săptămâna trecută indicele general de calitate a aerului a fost timp de câteva zile blocat la această valoare, însă de vină sunt ceaţa densă din ultimele zile şi inversiune termică.

Publicitate

„Este vorba despre fenomenul de inversie, când este ceaţă nu există o dispersie corespunzătoare a particulelor, a fumului de la centralele şi de la sobele folosite pentru încălzire, de la traficul rutier. În fiecare toamnă – început de iarnă există câteva zile când este un plafon de ceaţă care împiedică efectiv dispersia în atmosferă a particulelor care se generează la nivelul solului şi din sursele de ardere. Aerul are calitate bună altfel. Oricum, aceste date sunt doar informative, urmează să fie validate, noi le comunicăm pentru ziua din urmă. Sunt nişte date brute care sunt înregistrate de staţia automată. Pentru pulbere se face ulterior şi o măsurare a particulelor şi se fac corecţiile ca atare. Deci calitate foarte rea a aerului nu a fost, dar au fost câteva zile cu ceaţă şi inversiuni termice”, ne-a explicat şeful Serviciului Avize, Acorduri și Autorizații al APM Covasna, Gabriel Siminiceanu.

Directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu, dă asigurări că nu există motive de îngrijorare şi spune că odată ce curenţii de aer se vor mişca, şi indicele general de calitate a aerului va avea valori mai bune.

Mai mult, purtarea măştii de protecţie ne protejează şi de pulberile în suspensie „PM10” care indică substanțele nocive din atmosferă.

„A crescut indicele PM10 şi aşa se va întâmpla de câte ori vor fi zile cu ceaţă şi inversie termică, pentru că apasă şi nu se ridică fumul şi particulele. (…) Este foarte apăsătoare vremea, nici fumul de la horn nu se ridică. (…) Atât timp cât maşinile circulă, e sezon de toamnă-iarnă, lumea face focul să se încălzească, e normal să crească indicele, dar dacă se mişcă puţin curenţii imediat se schimbă. Alaltăieri ajunsese la „BUN”, ceea ce înseamnă mult, dar a fost ceaţă zilele astea. Lumea să nu se îngrijoreze, mai ales că acum poartă şi mască şi protejează şi de PM10”, ne-a spus directorul APM Covasna.

Sistemul de monitoruzare a aerului a fost montat la finalul anului 2009, iar panourile au devenit funcţionale în luna ianuarie a anului următor. Aparat a fost achiziţionat prin Fondul Regional European şi urmăreşte fără oprire, în mod automat, poluarea de fond.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio