Ştiri locale

Rețea de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, organizată la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe. Spitalul Orășenesc Covasna, declarat neeligibil

O rețea de screening pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost înființată în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, ca parte a campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu scopul de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament.

În regiunea Centru funcționează în prezent 10 astfel de rețele de screening, în cadrul Spitalelor Județene de Urgență Alba Iulia, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, și Sibiu, Spitalelor Municipale Sighişoara, Odorheiul Secuiesc și Reghin; dar și în cadrul Spitalului Orășenesc Luduș și Spitalului „Top Med” Târgu Mureș.

Publicitate

La Sfântu Gheorghe, rețeaua dispune de 6 medici specialişti în Obstetrică-Ginecologie și un medic de Anatomie patologică. În cadrul programului de screening, femeile vor beneficia gratuit de consultații de specialitate, indiferent dacă sunt sau nu asigurate la Casa de Sănătate, şi le vor fi recoltate probe pentru testarea Babeş – Papanicolau (în cazul celor cu vârste între 24 și 29 de ani), respectiv HPV (în cazul celor cu vârste între 30 și 64 de ani), în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

„Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului. Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă. Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, pacienta va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă este asigurată sau nu (…) Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament”, au transmis coordonatorii programului.

Nu toate unitățile sanitare au fost declarate eligibile în urma procedurii de afiliere organizată de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Spre exemplu, Spitalul Orăşenesc din stațiunea Covasna, alături de Spitalele Municipale Topliţa și Gheorgheni au depus documentaţia de afiliere, dar nu îndeplinesc criteriile de organizare ca reţele de screening. Aceste unități vor fi luate în considerare pentru afilierea ca Centre de informare şi Centre de recoltare, urmând să fie validate în etapa următoare a campaniei.

„În toată această perioadă am informat constant populația feminină din regiunea Centru despre beneficiile participării la programele de screening ale cancerului de col uterin, dar am depus și eforturi susținute pentru a aduce în proiect resursa profesională medicală atât de necesară pentru ca orice femeie să poată beneficia de testarea gratuită (…) Indicatorul de organizare a rețelelor de screening a fost atins (minim 6 rețele de screening), dar eu, ca manager de proiect, consider că regiunea Centru încă dispune de o mare capacitate medicală de implicare în screening, astfel că vom continua procedura de afiliere de noi rețele de screening, de noi centre de informare-recoltare și procedura de afiliere exclusiv pentru centrele de informare-consiliere. Pentru fiecare femeie care dorește să participe la screening, serviciile preventive trebuie să fie cât mai accesibile”, a transmis managerul proiectului, dr. Cosmina Cristina Uzun.

Legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică a fost modificată începând cu data de 1 aprilie 2022, iar programul din regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 10,5 milioane de euro, rețelele fiind organizate în baza noilor normative.

Campania își propune testarea a 170.200 de femei, peste jumătate dintre acestea provenind din medii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, aproximativ 14.000 de femei din județul Covasna vor putea beneficia de screening gratuit.

Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, și funcționează începând cu data de 1 iunie 2022.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio