Ştiri locale

Peste 300 de elevi covăsneni înscriși la Bac-ul de toamnă. Probele se vor susţine într-un singur centru de examen

Cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat începe săptămâna viitoare, în judeţul Covasna fiind înscrişi pentru susținerea probelor 340 de candidați. Dintre aceștia, 275 vor susţine proba la Limba și literatura română, 78 s-au înscris pentru Limba și literatura maternă (maghiară), 131 de candidați vor susține proba obligatorie a profilului, iar 144 vor susţine proba la alegere a profilului și specializării.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a transmis că pentru organizarea acestei sesiuni în judeţ, Ministerul Educației a aprobat funcţionarea unui singur centru de examen, în cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, astfel că toți candidații din județ vor susține la Sfântu Gheorghe atât probele scrise, cât și pe cele de evaluare a competențelor (probele orale).

„Pentru organizarea examenului în județul Covasna, Ministerul Educației a aprobat funcţionarea Centrului de Examen din cadrul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar din Sfântu Gheorghe şi a Centrului Zonal de Evaluare care va funcționa în cadrul Liceului Tehnologic Constantin Brâncuşi Sfântu Gheorghe. Numărul candidaților înscrişi pentru sesiunea august – septembrie nu justifică funcționarea unei subcomisii la Liceul Tehnologic Apor Peter din municipiul Târgu Secuiesc. Pentru susţinerea probelor scrise a examenului, toți candidații înscriși la examen în județul Covasna se vor prezenta la Liceul Tehnologic Puskás Tivadar Sfântu Gheorghe, respectând calendarul examenului aprobat pentru sesiunea august-septembrie. Susținerea probelor de competente lingvistice şi digitale, pentru toți candidații din județul Covasna, se va organiza tot în cadrul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar”, a transmis conducerea IŞJ Covasna.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat va avea loc în perioada 16 august – 3 septembrie, şi va începe cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată de cea obligatorie a profilului în data de 17 august, cea la alegere a profilului și specializării în data de 18 august, respectiv de proba scrisă la Limba și literatura maternă în data de 19 august.

În zilele de 22 şi 23 august candidaţii vor susţine proba orală la limba română, iar în data de 24 august este programată să aibă loc proba orală în limba maternă. Evaluarea competenţelor digitale va fi susţinută în data de 25 august, iar în zilele de 26 şi 29 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise vor începe în fiecare zi la ora 09:00, accesul candidaților în sălile de examen făcându-se până cel târziu la ora 08:30. IŞJ Covasna atrage atenţia că elevii care vor întârzia îşi vor pierde dreptul de a susține proba scrisă.

Primele rezultate ale probelor scrise vor fi afişate pe 31 august, până la ora 12:00, iar candidaţii nemulţumiţi de norele obţinute vor putea depune contestații în aceeaşi zi, între orele 12:00 – 18:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 3 septembrie.

La sesiunea din vară, în urma soluționării celor 382 de contestaţii depuse în judeţul Covasna, cele mai multe (204) la Limba şi Literatura Română, 72,55% dintre candidați au absolvit examenul de Bacalaureat.

În cazul a 127 de candidați, nota a fost diminuată după recorectarea lucrărilor, în timp ce 238 s-au ales cu note mai mari, iar 34 au fost declarați admiși, obținând medii de promovare a examenului.

Cele mai bune rezultate în urma primei sesiuni le-au obținut elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, unde rata de promovare a fost de 97,62%, iar un absolvent a obținut media 10.

Pe locul 2 cu cele mai bune rezultate s-a aflat Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe unde rata de promovare a fost de 97,44%.

Potrivit IȘJ Covasna, rezultatele obținute de elevii covăsneni la sesiunea din vara aceasta (72,5%) au fost cele mai bune din ultimii 8 ani (63,89% în 2015; 66,67% în 2016; 69,36% în 2017; 64,20% în 2018; 60,68% în 2019; 62,18% în 2020, respectiv 65,16% în 2021).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio