Ştiri locale

Bariera plutitoare care colecta deşeurile de pe Râul Olt nu a fost reparată nici până în prezent. O soluţie ar putea fi găsită abia în septembrie

La mai bine de două luni de când s-a rupt, bariera plutitoare pentru colectarea deşeurilor, pe care reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Covasna şi cei ai Asociaţiei „Mai Mult Verde” au amplasat-o anul trecut pe râul Olt la Sfântu Gheorghe, în cadrul campaniei de ecologizare „Oltul cu apele curate”, nu a putut fi încă reparată.

Bariera a fost demontată spre finalul lunii mai, însă din cauza faptului că are dimensiuni foarte mari, este nevoie de ajutor logistic pentru împachetarea şi transportul ei către o firmă care să o repare. Directoarea Fundației Comunitare, Bereczki Kinga, ne-a declarat că cel mai probabil o soluţie va putea fi găsită în luna septembrie.

Publicitate

„Ne-au contactat cei de la Asociaţia Mai Mult Verde, acum este perioada concediilor, dar este un specialist care se ocupă de aşa ceva, iar din septembrie fie se va deplasa el la Sfântu Gheorghe ca să vadă care este problema şi dacă poate fi reparată aici bariera, fie va trebui descompusă şi trimisă undeva unde să poată să fie reparată. Până atunci, din păcate, rămânem fără. Asociaţia şi-a asumat toate costurile, dar această barieră a fost un cadou pentru noi şi ne-am gândit ca Fundaţia noastră să plătească cel puţin costul de transport. Trebuie să rezolvăm cumva ca cineva să ia în inventar această barieră, ori Administraţia locală a apelor, ori Primăria, să vedem, dar trebuie să discutăm la toamnă, pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate mult mai repede. Cei de la ADI-SIMD vor să mai cumpere astfel de bariere, deci se poartă discuţii şi în această direcţie cu Asociaţia Mai Mult Verde, numai că această barieră a fost fabricată special pentru râuri mai mici, este unică, nu se găseşte de cumpărat la magazin, ar trebui să fie confecţionate alte câteva bucăţi în plus”, ne-a explicat directoarea Fundaţiei Comunitare Covasna.

La rândul său, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), Ambrus József, ne-a precizat că deşi au avut loc discuţii pe tema achiziţionării unei bariere similare care să poată fi utilizată în cadrul unor acţiuni viitoare de ecologizare a cursurilor de apă din judeţ, decizia a fost amânată, deocamdată, la recomandarea reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna.

„Noi am şi luat legătura cu Asociaţia Mai Mult Verde şi am început demersurile pentru a cumpăra, chiar am vrut să cumpărăm o barieră pentru acţiunile noastre, numai că între timp am vorbit cu cei de la SGA şi ne-au zis să mai aşteptăm pentru că tehnic nu prea corespunde ceea ce a fost până acum. Noi chiar am vrut, şi în continuare vrem să punem astfel de bariere plutitoare. În momentul de faţă această problemă stagnează deocamdată, dar este în vizorul nostru. Drept să spun, atunci când am făcut acţiunea de ecologizare pe Râul Negru erau nişte dopuri, formate mai ales din multele plastice strânse, şi când încercai să le scoţi, 3-4 se eliberau şi se duceau în jos pe apă. Deci, cum ar veni, noi am curăţat partea noastră dar am trimis câteva mai jos, şi de aceea am vrut să achiziţionăm ceva de genul ăsta ca să nu se mai întâmple aşa ceva, să curăţăm la noi şi să ajungă la vecinii noştri. Eu spun sincer, vreau o barieră pentru acţiunile noastre, dar dacă am găsi ceva mai bun – de exemplu pentru la Olt, la ieşirea din judeţ – nu cum a fost pus până acum pentru că au zis cei de la SGA că e slăbuţă acea barieră, nu e pentru aşa ceva. Sunt dispus să cumpăr pentru Olt sau pentru Râul Negru la ieşirea din judeţ fără nicio problemă, dar mai aşteptăm puţin. Vrem să facem, căutăm soluţii, dar ceea ce este în momentul de faţă şi putem achiziţiona nu prea e ce ar trebui”, ne-a explicat directorul ADI-SIMD, Ambrus József.

Bariera plutitoare în lungime de 16 metri a fost amplasată în luna august a anului trecut la confluența râului Olt cu pârâul Debren în Sfântu Gheorghe.

Tot în cadrul proiectului „Oltul cu apele curate”, în colaborare cu TEGA, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, au fost amplasate panouri informative dar și camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde apăreau frecvent depozite ilegale de deșeuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio