Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe caută soluții pentru ca recuperarea copilului sfâşiat de câini să fie cât mai ușoară

Asociația Kastel din judeţul Braşov a lansat la începutul săptămânii o campanie de strângere a fondurilor, iar până miercuri seara în contul deschis pe numele lui Áron se adunaseră deja 18.000 de lei. Zilele trecute, câțiva membri ai Asociației au vizitat casa în care băiețelul trăiește împreună cu mama și fratele său mai mare în vârstă de 15 ani, la marginea pădurii, fără curent electric și fără apă. Aceștia au transmis într-o postare pe Facebook că familia nu își poate permite nici măcar un frigider, un aragaz sau o mașină de spălat, și i-au îndemnat pe cei care doresc să vină în sprijinul familiei, să facă în continuare donații.

La rândul ei, Primăria Sfântu Gheorghe a luat legătura cu mama băiatului pentru a veni în sprijin cu ajutoare de urgență, și caută acum soluții pentru ca în lunile de după externarea copilului, recuperarea acestuia să se poată face într-un mediu cât mai potrivit, de preferat sub monitorizarea personalului medical din cadrul spitalului Județean din Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria monitorizează familia băiatului de foarte mult timp, iar cazul este unul „extrem de complicat și complex”.

„M-am întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Kastel din Braşov. Situaţia este una extrem de complexă, complicată şi are o istorie lungă. Noi monitorizăm această familie de foarte mult timp, şi cei de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Am încercat să luăm legătura cu mama băieţelului pentru a acorda un ajutor de urgenţă pentru acele cheltuieli care sunt acum de făcut la spital, şi trebuie să rezolvăm, să găsim o soluţie, pentru ca pe perioada recuperării să putem oferi o locaţie. Trebuie să luăm nişte decizii inclusiv cu cei de la spital, poate vom găsi în primă fază o soluţie, pentru câteva săptămâni după externare să fie sub supraveghere la Spitalul din Sfântu Gheorghe. Oricum, este clar că nu se poate în acea locație unde ei trăiesc şi de unde nu vor să plece. (…) Cel mai important este să găsim soluţii ca acest copil să reuşească să treacă psihic peste această traumă, cu ajutor psihologic, şi să îşi revină fizic, pentru că va fi un proces foarte lung. Pe una dintre mâini trebuie să se refacă toată musculatura, deci va fi un timp de recuperare foarte lung, iar pentru mine este evident că nu putem să lăsăm mama să se ocupe singură de această problemă, este nevoie de intervenţia autorităţilor”, a explicat edilul.

Potrivit primarului, în urma discuțiilor purtate cu membrii Asociației Kastel, a reieșit că băiatul va putea beneficia de consultanță online și va putea să își continue studiile de la distanță până când se va recupera complet, prin intermediul unui program al Asociației.

Bărbatul arestat la domiciliu în cazul copilului atacat de câini, plasat sub control judiciar

Bărbatul în vârstă de 41 de ani din Sfântu Gheorghe față de care instanța a dispus sâmbăta trecută măsura arestului la domiciliu, în cazul copilului de 10 ani atacat de câini, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În cursul zilei de miercuri, judecătorii de drepturi și libertăți au admis contestația față de măsura arestului preventiv.

„A fost admisă contestația față de măsura arestului preventiv, astfel că persoana în cauză a fost plasată sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. (…) Persoana este supusă, așa cum spune și denumirea, unor măsuri de control de către organele Poliției Judiciare, adică trebuie să se prezinte după un program de supraveghere și îi pot fi dispuse mai multe interdicții, cum ar fi, de exemplu, să nu părăsească teritoriul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu.

Vinerea trecută, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar sâmbătă a fost prezentat Judecătoriei Sfântu Gheorghe cu propunere de arestare preventivă, fiind cercetat penal pentru „neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, deși acesta a declarat încă de la început că cei 8 câini pe care îi are nu aveau cum să scape și să îl rănească pe copil.

Câinii au fost ridicaţi de anchetatori şi transportaţi la un adăpost pentru continuarea cercetărilor, iar între timp le-au fost prelevate probe ADN pentru a se stabili dacă unul sau mai mulți dintre aceștia au reuşit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil.

Áron, copilul de 10 ani atacat de câini în urmă cu o săptămână, se află în continuare internat într-un spital din Brașov, iar medicii încearcă în fiecare zi să îi vindece rănile, fiind deja supus mai multor intervenții chirurgicale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio