Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Inclusiv la Sfântu Gheorghe trebuie să fim pregătiţi să primim oamenii care fug din faţa războiului”

Municipiul Sfântu Gheorghe trebuie să poată găzdui refugiaţi ucrainieni, dacă situaţia o va impune, iar în acest sens autorităţile locale pregătesc diferite scenarii, a afirmat primarul Antal Árpád, joi, într-o conferinţă de presă, făcând referire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Edilul şi-a exprimat speranţa că acest conflict va fi stins în curând, într-un mod cât mai paşnic, şi fără implicarea militară a României sau a altor state, precizând că de câte ori au existat conflicte între statele estice şi vestice, ţările din Europa Centrală şi de Est au avut de suferit.

Publicitate

„Eu am sperat până în ultimul moment că cei care conduc lumea vor găsi o soluţie diplomatică pentru a rezolva acest conflict. Sper din tot sufletul să nu se implice foarte mulţi în acest conflict, ca să nu se globalizeze, iar pe de altă parte sper să înceteze cât mai repede posibil şi să se găsească o soluţie paşnică. De câte ori Estul şi Vestul s-au aflat în conflict, cel mai mult am pierdut noi, cei care trăim în Europa Centrală şi de Est. Niciodată Estul sau Vestul nu au avut atâtea pierderi câte am avut noi, cei care am fost în zona de tampon. Trebuie să sperăm că va fi o dezescaladare a conflictului şi să sperăm că România nu se va implica în acest conflict, pentru că nu ne-ar ajuta sub nicio formă o implicare militară, dar dacă va fi situaţia, evident că va trebui să ne implicăm. Trebuie să fim cu gândul la populaţia civilă din Ucraina, în general, şi în special să fim cu gândul la populaţia de etnie maghiară şi română din Ucraina, pentru că sunt comunităţi mari de români şi maghiari în Ucraina. Evident, trebuie să fim pregătiţi în cazul în care vor fi valuri de migraţie, populaţie care fuge din calea războiului. Această populaţie va merge în primul rând către Polonia, Ungaria, şi probabil într-o măsură mai mică şi către România. Cred că inclusiv la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe trebuie să avem scenarii pregătite pentru a primi oameni care fug din faţa războiului”, a spus primarul Antal Árpád.

Edilul a mai declarat că în opinia sa, cel puţin deocamdată, nu există riscul ca România să fie implicată într-un război, şi a precizat că scenariile vizează, în principal, găsirea unor spaţii adecvate pentru găzduirea refugiaţilor.

„Nu cred că în acest moment există risc de război, bombardare şi aşa mai departe în zona noastră. Preocupările noastre sunt mai mult de a pregăti scenarii pentru a putea primi refugiaţi în cazul în care vor fi persoane care vor veni în România dinspre Ucraina, iar aceste persoane nu în adăposturile de protecţie civilă trebuie plasate”, a mai spus edilul.

Joi dimineaţa, Rusia a atacat Ucraina cu tiruri de rachete pe aproape tot teritoriul, bombardamente pe linia de graniță și o invazie terestră dinspre nord (Belarus), sud (Crimeea) și est (Harkov, Donbass).

În jurul orei 5:00 (ora locală), forțele armate ruse au lansat rachete, lovind multiple centre de comandă, baze aeriene și alte obiective militare importante de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut tot mai mult în ultimele zile, iar atacul vine după ce zilele trecute preşedintele rus Vladimir Putin a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a susţinut zilele trecute că ţara noastră este pregătită să primească 500.000 de refugiaţi din Ucraina, precizând că „cel mai negru scenariu ar fi un conflict armat generalizat în estul graniţei noastre, şi ar fi şi alte efecte de factură economică, de factură socială, cele legate de război electronic, pentru care nu există graniţă şi se poate extinde”.

Între timp, speriați din cauza războiului, mulți ucraineni au decis să părăsească țara, iar primele grupuri de refugiaţi au ajuns joi în România. Joi dimineaţă, în județul Suceava, la granița cu România s-au format cozi mari de mașini în care se aflau ucraineni care și-au părăsit casele și țara pentru a-și pune familiile la adăpost.

În urma declanşării războiului dintre cele două ţări, Uniunea Europeană a anunţat că pregătește o serie de sancțiuni. De asemenea, NATO a anunţat că va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa. Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio