Ştiri locale

Prefectul de Covasna: „Faza comunitară a pandemiei s-a încheiat în cea mai mare parte a țării, dar se recomandă prudență”

„Faza comunitară a pandemiei s-a încheiat în cea mai mare parte a țării, dar se recomandă prudență”, a declarat prefectul județului Covasna în conferința de presă din luna martie. Ráduly István spune că rata de infecție la 14 zile în județul Covasna a scăzut recent sub o miime. Prefectul a vorbit și despre refugiații ucraineni, dar a abordat și tema recensământului și a preschimbării documentelor.

În cele cinci săptămâni care au trecut de la ultima conferință de presă (21 februarie – 28 martie), numărul persoanelor infectate active din județul Covasna a scăzut la o zecime, de la 1445 la 145, ceea ce înseamnă acum mai puțin de o persoană infectată la o mie de locuitori.

Publicitate

„Interesant este că printre cunoscuții mei sunt și acum destule persoane infectate cu coronavirus. Este adevărat că evoluția bolii este relativ mai blândă, cu mai puține cazuri grave”, a spus prefectul, care a precizat că „nu este obligatoriu, dar nici nu strică” ca în spațiile aglomerate închise să se poarte în continuare mască.

Aproape 30 de refugiaţi ucraineni în judeţul Covasna

În ceea ce privește refugiații din Ucraina, Ráduly István a explicat că în prezent în județ sunt 29 de cetățeni ucraineni: 15 adulți și 14 copii. Cel mai mare contingent se află în Târgu Secuiesc, unde 6 adulți și 7 copii au sosit săptămâna trecută din Harghita Băi, 9 persoane sunt la Întorsura Buzăului, iar restul sunt împărțiți în alte UAT-uri (4 în Sfântu Gheorghe, 2 în Baraolt, 1 în Covasna). El a adăugat că, până în prezent, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de protecție temporară (ședere) sau de azil în județul Covasna.

„Aș dori să mulțumesc nu numai autorităților, care au răspuns imediat la solicitări, ci și populației civile: zece refugiați sunt găzduiți de persoane private, iar tone de produse de primă necesitate și alimente au fost donate către organizațiile de ajutorare. Dacă ar trebui evidențiat cineva, ar fi exemplul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez, șase dintre ei, conduși de Székely Róbert, au petrecut nouă zile în județul Suceava, la punctul de trecere a frontierei de la Siret, Crucii Roșii, altor organisme, dar și atitudinea proactivă a părintelui Antonie Tămaș din Vâlcele”, a spus prefectul.

Referindu-se la alte subiecte, prefectul a amintit că faza de autorecenzare a recensământului este în desfășurare, astfel că cei care pot ar trebui să se înregistreze și să completeze chestionarul online și să ajute persoanele vârstnice, mai puțin familiarizate cu internetul să facă acest lucru. El a subliniat că în localitățile județului s-au înființat în total 93 de puncte de recenzare asistată, în sprijiniul celor care nu reușesc să completeze singuri chestionarul online, și i-a încurajat pe cei interesați să nu ezite să ceară ajutor.

„Fermierii care sunt prinși că ard miriștea ar putea pierde subvențiile”

De asemenea, Ráduly István a subliniat că fermierii care sunt prinși că ard miriștea ar putea pierde subvențiile.

„Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă, iar fermierii care au solicitat plăţi directe în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin riscă sancţiuni care vizează reducerea sau chiar excluderea de la plată, pe baze așa numitului GAEC 6.2 (GAEC – Good Agriculture and Environment Conditions – Bunele Condiții Agricole și de Mediu)”, a subliniat Ráduly István.

Prefectul a reiterat faptul că cei cărora le-a expirat permisul de conducere sau autorizația de circulație provizorie pe perioada stării de urgență au termen până pe 7 iunie pentru a-l înlocui. El a spus că „nu merită să lăsăm totul pe ultima sută de metri”, deoarece, deși multe persoane și-au schimbat permisele de conducere în ciuda epidemiei și biroul de permise de conducere reușește pentru moment să țină pasul cu cererea crescută, dar ne putem aștepta la aglomerație în ultima lună – a fost de părere Ráduly István.

Prefectul își va continua seria audienţelor în județ în prima zi de joi a fiecărei luni, pe 7 aprilie, la ora 12.00, la sediul Primăriei din Târgu Secuiesc. Pentru a vă înscrie, sunați la 0267 315 444.

(Biroul de Presă al Prefecturii Covasna)

Publicitate
banner we radio