Ştiri locale

(Nici) medicii de familie din judeţul Covasna nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu: „Asta nu e activitate medicală”

Medicii de familie refuză să fie implicaţi în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu, aşa cum a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, aceştia considerând că sarcina suplimentară le-ar îngreuna cu mult activitatea din cabinete.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Sereş, spune că momentul ales de autorități pentru această acțiune este unul cât se poate de nepotrivit, având în vedere că pandemia nu s-a încheiat încă, iar numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, odată cu ridicarea restricţiilor.

Publicitate

„Medicii de familie nu mai pot să își pună și altceva în cârcă, suntem atât de ocupați încât nu mai putem, nu mai știm ce să facem. Domnul ministru în fiecare noapte mai visează câte ceva, ne mai dă o sarcină și noi nu mai putem duce. Sunt multe cazuri de viroze acum, pentru că lumea nu mai poartă mască. (…) Pe lângă asta, avem gravidele care trebuie monitorizate, avem pacienții Covid care încă trebuie monitorizați, sunt şi vaccinările sugarilor, pacienţii cronicii care n-au medicamente și trebuie văzuți, deci nu mai știm ce să facem. Și cu vaccinurile, fiecare doctor sau asistentă trebuie să meargă la DSP cu geanta frigorifică. Probabil așa va fi și cu iodul, dacă ni-l vor pune în cârcă: va trebui să mergem noi să îl luăm și să îl și distribuim. Așa ceva nu se poate! Suntem oameni și noi, nu mai suntem capabili să luăm mai multe sarcini. Nu mai vorbim de faptul că pacienții probabil vor da buzna în cabinet, că ei vor doar pastile, doar nu o să aștepte toată ziua la coadă să le vină rândul, până când terminăm noi cu pacienții”, ne-a spus preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna.

România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate

În opinia sa, medicii şi asistenţii nu sunt furnizori de medicamente, activitatea de distribuţie nefiind trecută în fişa postului, fiind vorba despre un serviciu farmaceutic. Subiectul este cu atât mai controversat, spune medicul, cu cât în urmă cu puţin timp Ministerul Sănătăţii făcea apel la populaţie să nu mai cumpere pastile de iod din farmacii, pentru ca acum să anunţe public faptul că a comandat 30 de milioane de comprimate.

„Nu suntem de acord cu tot ce visează Ministerul noaptea! Să găsească alte soluții. Asta nu e activitate medicală. Cum adică să împărțim tablete? De asta am făcut noi facultate? În loc să ne vedem de pacienți, să stăm să distribuim pastile de iod? Să stăm la coadă la DSP să le luăm, să le numărăm, să le împachetăm în pliculețe… asta nu e treabă de medic. (…) Domnul ministru nu știu ce a vrut să facă cu asta. Lucrurile astea se fac fără să fie făcute public, putea să comande pastilele și să fie acolo la nevoie. Iodura de potasiu e chiar periculoasă pentru tiroidă dacă e luată aiurea. Oamenii au început să caute prin farmacii, și foarte rău au făcut dacă au cumpărat și le-au și luat. Dacă le-au cumpărat doar ca să le aibă în caz de nevoie, nu e nicio problemă. Pastilele de iod o să ne trebuiască sau, mai mult ca sigur, nu. Dacă sunt păstrate în loc sigur în județ, la DSP, foarte bine, nu trebuie să fie distribuite acum populației”, a mai spus medicul Lucia Sereş.

Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că a comandat 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, urmând ca Antibiotice Iași să fabrice circa 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Valul de revoltă al medicilor de familie vine după ce ministrul Alexandru Rafila a afirmat că distribuirea pastilelor către populaţie se va face prin cabinetele de medicina familiei, reamintindu-le medicilor că le-a fost crescută finanțarea cu 22%.

Potrivit unui apel al reprezentanţilor medicilor de familie din mai multe judeţe, trimis Ministerului Sănătăţii, în România există un număr de aproximativ 10.000 medici specialişti de medicina familiei, aflaţi în contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate, pe listele cărora sunt înscrişi aproximativ 16.000.000 pacienţi. Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni, iar la un număr mediu de 2.200 pacienţi înscrişi pe listele cabinetelor de medicina familiei, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 de pacienţi.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic şi un asistent medical, care trebuie să asigure, conform contractului încheiat cu C.A.S., un program de consultaţii zilnic de minim 5 ore la cabinet şi 2 ore consultaţii la domiciliu, în medie 35-40 consultaţii/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătăţii reprezintă un minim efort din partea medicilor de familie”, avertizează patronatele semnatare.

Peste 30.000 de comprimate primite de DSP Covasna

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, ne-a precizat că instituţia pe care o conduce a recepţionat peste 30.000 de comprimate de iodură de potasiu, care se află în prezent în depozitul Direcţiei, însă deocamdată nu a fost stabilit protocolul de distribuire a pastilelor.

„Am primit vreo 30.600 de comprimate, dar nu ştim încă absolut nimic. Până acum s-a desfăşurat partea de recepţionare, în schimb cu partea de distribuire încă nu ni s-a comunicat nimic. Conform afirmaţiilor domnului ministru, se pare că medicii de familie vor fi făptaşii. Eu cred că sunt nervoşi, ce nu li se mai pune în cârcă? Rămâne de văzut pe ce criterii se va face distribuirea comprimatelor, ce se va întâmpla cu cei care nu au medic de familie, poate vor primi prin primării”, ne-a explicat directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Distribuţia pastilelor ar putea începe abia după 1 aprilie și ar putea dura două-trei săptămâni, potrivit Ministerului Sănătății, iar prioritate vor avea, în cazul unui pericol nuclear, în special persoanele sub 40 de ani, femeile și gravidele.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio