Ştiri locale

Dr. Lucia Sereş: „Sunt multe cazuri de viroze şi în judeţul Covasna. Le recomandăm pacienților ca măcar în sala de așteptare să poarte mască”

Numărul virozelor respiratorii a crescut semnificativ în ultima perioadă, odată cu încetarea stării de alertă şi ridicarea restricţiilor anti-Covid. Populaţia nu se mai protejează, iar asta se observă în sălile de aşteptare ale cabinetelor de medicina familiei, care s-au umplut cu pacienţi bolnavi.

Medicii de familie recomandă populaţiei să poarte în continuare masca de protecţie în interior, în spaţiile aglomerate, şi în special în sala de aşteptare, atunci când se prezintă la cabinet.

Publicitate

„Sunt atâtea cazuri de viroze acum, „s-a terminat” Covidul, lumea nu mai poartă mască, oamenii se plimbă peste tot și toată lumea e răcită, de la sugari la adulți și bătrâni. Sunt câte 50 de consultații pe zi, pacienți obosiți, cu febră, tuse. Recomandarea este ca lumea să poarte în continuare mască. Noi în cabinet încă purtăm, și le recomandăm cu foarte multă căldură pacienților ca măcar în sala de așteptare să poarte mască, sau când merg în spații aglomerate. Eu când intru într-o încăpere îmi pun masca de protecţie, şi asta le recomand și pacienților”, ne-a spus preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Sereş.

Medicul spune că în condiţiile în care multă lume a refuzat să se vaccineze antigripal în toamnă, purtarea măştii de protecţie oferea o oarecare siguranţă că virusurile nu se răspândesc cu aşa mare uşurinţă.

„În toamnă s-au vaccinat câţiva antigripal, noi am terminat toate dozele pe care le-am primit, s-au vaccinat câțiva și pe cont propriu, dar foarte puțini. Românii sunt contra tot, mai ales de când s-a făcut tam-tam cu vaccinul anti-Covid, lumea când aude de vaccin e total împotrivă. Noi am reușit să epuizăm dozele date, dar acum e din nou plin de bolnavi. Masca ne-a protejat nu doar de Covid, ci de toate infecțiile respiratorii. Acum, cum s-a dat jos masca, se merge în spații aglomerate, la școală, la grădiniță, plus că avem diferența colosală de temperatură între noapte și zi, la care organismul nu poate să se adapteze, aşa că e plin de bolnavi”, a mai spus medicul.

Marţi, în judeţul Covasna au fost raportate 36 de infectări noi cu virusul SARS-CoV-2, rata de incidenţă urcând la 0,7 cazuri la mia de locuitori, faţă de 0,64 duminică şi luni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio