Ştiri locale

Peste 100 de fermieri covăsneni sunt în evidențele APIA și vor fi penalizați pentru incendierea terenurilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna are în evidență 120 de fermieri din județ care vor fi penalizați în campania agricolă actuală cu 5% din subvenția pe teren acordată de Uniunea Europeană, după ce aceștia au recurs la incendierea parcelelor pe care le au pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată.

Directorul APIA Covasna, Marius Popica, a explicat că instituția pe care o conduce a încheiat un protocol cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și cu Garda de Mediu Covasna, care la rândul lor pot aplica, separat, sancțiuni pentru astfel de practici, în cazul în care se dovedește că fermierii au incendiat intenționat terenurile.

Publicitate

„Arderea miriștilor este interzisă de mulți ani, noi avem un protocol de colaborare cu ISU și Garda de Mediu. Cel puțin în ultima perioadă au luat o amploare foarte mare. Noi primim în fiecare dimineață de la ISU localizarea, unde au fost incendii, iar partea noastră din această activitate este să verificăm dacă suprafața incendiată este eligibilă la plată la noi. Suprapunem imediat coordonatele, pentru că tehnologia ne ajută foarte repede, mergem și verificăm cui îi aparține terenul, dacă fermierul a luat plată sau nu, și dacă a dat foc intenționat este penalizat cu 5% din suma pe care trebuie să o primească pe toată exploatația. Dacă repetă aceeași poveste și în anul următor, penalizarea este de 15%, penalizările sunt foarte mari. Acolo unde fermierul vede că altcineva a dat foc, dacă se duce și anunță la Poliție, și vine cu procesul verbal la noi ca să facem verificările, dacă demonstrează că altcineva i-a dat foc la parcelă, nu este sancționat. Dar pe o miriște sau un teren ars, și ISU dă amenzi separat, Garda de Mediu amendează după legislația proprie, și la fel și noi”, a explicat Marius Popica.

Potrivit acestuia, pe lângă sancțiunile pe care le vor primi, fermierii vor rămâne în baza de date a Agenției, astfel că anul următor vor intra automat la control, iar dacă se va dovedi că au recurs din nou la astfel de practici, vor fi sancționați cu 15% din subvenție.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio