Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe răspunde criticilor privind timpul de așteptare la Urgențe și Policlinică

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, răspunde criticilor referitoare la timpul de așteptare pentru consultațiile din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și Policlinică, și explică de ce programările pentru RMN sau CT se întind uneori și pe câteva săptămâni.

Într-un interviu la We Radio (VIDEO integral AICI), acesta a declarat că sistemul medical este cel care creează cadrul prin care spitalul își desfășoară activitatea, existând și foarte multe „limitări”, în special de ordin financiar.

Publicitate

Timpul mediu de așteptare pentru CT și RMN este de circa 3 săptămâni; la Urgență se așteaptă, în medie, sub o oră

Totodată, acesta a subliniat că prioritatea în ceea ce privește tratarea pacienților care se prezintă la Urgență este condiționată de gravitatea cazului, și nu de momentul în care pacientul a ajuns la spital. Spitalul nu refuză pacienți, însă multe dintre cazurile care ajung la UPU pot fi tratate la medicul de familie sau în Policlinică, nefiind urgențe astfel că, în mod evident, acești pacienți au de așteptat mai mult timp până ajung să fie văzuți de personalul medical.

„Întotdeauna este loc de îmbunătățire şi este principiul după care lucrăm în fiecare zi (…) Multe comentarii au venit în ideea că este un timp foarte mare de aşteptare pentru programarea la CT, la RMN, la Policlinică. În medie, timpul de aşteptare este undeva la 3-4 săptămâni, 3 săptămâni şi 4 zile era timpul mediu de aşteptare în primul trimestru al acestui an. Dacă ne raportăm la alte sisteme din străinătate, nu este rău. La fel, la Urgenţă avem un timp mediu de aşteptare de sub o oră, asta înseamnă că sunt incluşi şi pacienţii care sunt non-urgenţe şi se prezintă la UPU – coduri albe sau albastre, care se pot trata la medicul de familie sau în Policlinică, respectiv codurile roşii – cazurile critice. Urgenţa nu este o activitate predictibilă: acum nu este nimeni, dar peste două minute s-ar putea să vină 3 sau 5 ambulanţe după un accident colectiv, iar aceste cazuri trebuie tratate. Prioritatea este dată întotdeauna de gravitatea cazului, şi nu după ordinea prezentării, ceea ce înseamnă că eu pot să ajung acum şi să fiu preluat doar peste 2 ore, pentru că în timpul acela vin cazuri mai grave”, a explicat managerul.

Fiecare pacient consideră că problema lui este cea mai importantă şi urgentă

În ceea ce privește activitatea din Policlinică, András-Nagy Róbert a explicat că aceasta este condiționată de programul de lucru al medicilor, dar și de partea financiară, aceasta din urmă fiind stabilită de Casa de Asigurări de Sănătate, iar tarifele pentru cazurile de spitalizare nu au mai fost crescute de 7 ani. Altfel spus, numărul de pacienți care pot fi consultați este limitat.

„Policlinica are două limitări, ca să zic aşa: 1. programul medicului  şi 2. partea financiară care depinde de Casa de Asigurări de Sănătate. În ţară, tarifele pentru cazurile de spitalizare nu au fost crescute de 7 ani. Aceste limitări financiare şi în cadrul Policlinicii sunt stabilite în normele-cadru: nu poţi consulta mai mult de X pacienţi, dar depinde şi de programul medicului. Populaţia trebuie să ştie că programul medicului este divizat în 4-5 părţi: Policlinică, dacă este chirurg atunci trebuie să şi opereze, înainte de a consulta pacienţii în Policlinică trebuie să rezolve cazurile care sunt internate, urgenţele, deci programul medicului este destul de divizat. Ţinta pe care am vrut întotdeauna să o atingem este să creştem cât mai mult numărul de consultaţii în Policlinică, şi sunt clinici universitare în ţară care au consultaţii mai puţine decât are spitalul nostru într-o anumită perioadă de timp, deşi numărul  medicilor este mult mai mare. Asta nu este suficient, fiecare pacient consideră că problema lui este cea mai mare şi într-adevăr aşa este. Noi încercăm să rezolvăm în măsura posibilităţilor noastre şi aceste necesităţi, dar aşa cum spuneam sunt limitări legislative care nu depind de noi, care ne îngreunează munca. Din păcate noi ne confruntăm cu aceste insuficienţe ale sistemului, pentru că nu vine directorul Casei Naţionale sau ministrul Sănătăţii să îi explice bolnavului, noi suntem contactul şi noi primim aceste feedback-uri”, a mai spus András-Nagy Róbert.

„Au fost aplicate sancţiuni pentru modul de comunicare al personalului medical cu pacienții”

Referitor la criticile legate de felul în care unii dintre angajații spitalului comunică sau se comportă cu pacienții, acesta spune că fiecare sesizare primită este tratată cu seriozitate, iar atunci când a fost cazul, au fost aplicate inclusiv sancțiuni. Cu toate acestea, managerul subliniază că și pacienții trebuie să aibă un comportament adecvat.

„Faptul că se vorbeşte urât cu pacienţii, este o chestie subiectivă. Eu întotdeauna le cer colegilor mei să găsim forme de comunicare potrivite pentru toată lumea, dar într-adevăr, respectul este un drum cu două sensuri. Situaţiile care ni s-au adus la cunoştinţă întotdeauna le-am tratat, au fost şi sancţiuni în această privinţă, nu am trecut pe lângă modul de comunicare, dar trebuie să spun că așteptările pacienţilor şi aparţinătorilor, aşteptările locuitorilor faţă de sistemul sanitar, nu doar față de spitalul nostru, sunt mult mai mari comparativ cu ce poate sistemul în momentul de faţă”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Acesta a mai amintit că o altă problemă majoră a sistemului medical este în continuare deficitul de personal, fiind nevoie de finanțare în acest sens.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio