Ştiri locale

Oficiul de Cadastru a încheiat contracte de finanțare cu 22 de localități covăsnene. Primăriile au termen până pe 21 iunie să găsească prestatori pentru a nu pierde banii

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna a încheiat contracte de finanțare cu 22 de unități administrativ-teritoriale din județ, din cele 30 declarate eligibile pentru derularea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor.

Suma totală alocată în acest an pentru înscrierea proprietăților din județul Covasna în evidențele de cadastru și carte funciară este de 3.198.302 de lei.

Publicitate

În perioada următoare, casele și terenurile din localitățile Aita Mare, Arcuș, Baraolt, Belin, Bodoc, Brăduț, Brateș, Chichiș, Covasna, Dobârlău, Estelnic, Ghelința, Ilieni, Întorsura Buzăului, Lemnia, Poian, Sfântu Gheorghe, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Vâlcele, Valea Mare și Zăbala vor fi cadastrate integral din fonduri europene, iar locuitorii vor primi gratuit extrase de carte funciară.

Fiecărei unități administrativ-teritoriale i se va aloca suma de 160.000 de lei pentru derularea lucrărilor, excepție făcând localitățile Belin (152.840 lei); Brăduț (50.000 lei); Estelnic (134.946 lei); Poian (134.946 lei); Vâlcele (75.570 lei) și Valea Mare (90.000 lei).

Reprezentanții OCPI Covasna transmit că pentru a putea beneficia de aceste fonduri, Primăriile care au semnat contracte de finanțare trebuie să găsească prestatori până cel târziu în data de 21 iunie a.c..

„În acest an, fiecare localitate eligibilă poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară (…) Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin OCPI Covasna. Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Covasna. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare trebuie să găsească prestatori până la data de 21.06.2022. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit OCPI Covasna, în prezent, în 32 dintre cele 45 de unități administrativ-teritoriale din județ se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste 4 miliarde de lei),  din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (aproximativ 313 milioane de euro), dar și din bugetul local al primăriilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio