Ştiri locale

Neregulile din spitalele covăsnene, depistate în urma controalelor de după incendiul de la Spitalul Județean Neamț

Ministerul Sănătății a dat publicității raportul întocmit de Inspectoratele pentru Situații de Urgență, în urma controalelor realizate în cele peste 550 de spitale din țară, demarate după incendiul din toamna anului trecut, izbucnit la secția ATI Covid a Spitalului Județean Neamț.

Potrivit documentului, peste un sfert dintre unitățile medicale din țară nu au rezervoare proprii cu apă pentru stingerea incendiilor, iar majoritatea nu au sisteme de ventilație corespunzătoare.

Publicitate

Totodată, sute de clădiri ale unor spitale județene, spitale de copii, maternități, spitale orășenești sau unități de primiri urgențe nu au autorizație de securitate la incendiu, printre ele și Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Spitalul de Recuperare  Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” – secția exterioară Covasna și Spitalul Municipal Târgu Secuiesc – Centrul materno-infantil.

Și nu sunt singurele nereguli. Potrivit raportului, unele secții ale Spitalelor de Cardiologie Covasna, Orășenesc Baraolt și Municipal Târgu Secuiesc nu au nici măcar sisteme care să detecteze un incendiu, iar la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate, sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate.

„Nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor în Spitalul de Recuperare Boli Cardiovasculare Dr. Benedek Geza – Secția exterioară Covasna; Spitalul Orășenesc Baraolt – Secția Chirurgie; Spitalul Municipal Târgu  Secuiesc — Centrul materno-infantil”, se arată în raport.

Emiterea autorizației de securitate nu elimină probabilitatea izbucnirii unui incendiu”

În luna noiembrie, în urma controlului desfășurat de reprezentanții ISU Covasna, DSP Covasna și ISCIR Brașov, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a fost amendat cu 10.000 lei pentru că nu deține autorizația de securitate la incendiu (click AICI).

La vremea respectivă, managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat pentru We Radio că motivul pentru care unitatea medicală nu deține autorizație este legat de faptul că în urma lucrărilor de reabilitare, deși proiectele de modernizare au fost avizate de către ISU, în continuare există anumite cerințe care, per ansamblu, nu pot fi respectate.

Potrivit acestuia, un exemplu ar fi faptul că spitalul trebuie să aibă un serviciu privat pentru situații de urgență, însă personalul care ar trebui angajat nu are unde să urmeze cursurile de pregătire.

În opinia sa, pentru ca un spital din România să funcționeze cu autorizație de la ISU, ar însemna să fi fost recent construit de la zero, cu respectarea tuturor normelor pentru emiterea documentului.

Pe de altă parte, în raportul dat publicității duminică de către Ministerul Sănătății, se arată că nu atât lipsa documentului în sine reprezintă o problemă, cât modul în care sunt luate măsuri pentru preîntâmpinarea unor situații nedorite.

„(…) trebuie făcută precizarea că prin emiterea autorizației de securitate la incendiu nu se elimină probabilitatea izbucnirii unui incendiu. O exploatare necorespunzătoare a clădirii (improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, utilizarea necorespunzătoare a buteliilor cu gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime, aspecte care pot conduce la un număr mare de victime din rândul utilizatorilor. Astfel, clădirile trebuie exploatate în condițiile stabilite de reglementările tehnice de proiectare în vigoare la data edificării sau a executării lucrărilor de modificare și/sau schimbare de destinație. Pentru a preîntâmpina aceste neconformități, cadrul legal impune ca pentru fiecare obiectiv să fie organizată apărarea împotriva incendiilor”, se arată în document.

Lista spitalelor în care nu se asigură condițiile de evacuare a pacienților și a angajaților în cazul unui foc este una uriașă. Practic, bolnavii din spitalele aflate în 31 de județe ar fi victime sigure, neavând nicio șansă să fie scoși din foc, atrag atenția pompierii.

După incendiul din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț au fost realizate 292 de controale la secțiile ATI, iar printre concluzii se numără faptul că în multe spitale nu se asigură condiții pentru limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, nu sunt echipate cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar acolo unde acestea există, ele nu funcționează.

De asemenea, unele spitale din țară nu au instalații de hidranți și stingătoare, instalațiile de iluminat de securitate nu funcționează, căile de evacuare nu sunt marcate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, sau instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni și improvizații.   

Pentru neregulile constatate la nivel național au fost aplicate 1.500 de sancțiuni, din care 1.400 avertismente, valoarea totală a amenzilor fiind de 448.000 lei.

Notele-raport care conțin concluziile desprinse în urma controalelor de prevenire desfășurate după incendiul din 14 noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț pot fi descărcate de AICI

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio