Ştiri locale

Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, amendat cu 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. „Trebuie spitale noi! Nu putem să reabilităm un spital și să zicem că respectă toate normele”

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe a fost amendat cu suma de 10.000 lei de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din cauză că nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, a anunţat managerul unităţii sanitare, Andras Nagy Robert.

Acesta a precizat într-o conferinţă de presă că echipa de control a fost formată din reprezentanţi ai ISU Covasna, ai DSP Covasna şi ai ISCIR Braşov, aceştia verificând respectarea legislaţiei cu privire la funcţionarea şi constituirea secţiilor de terapie intensivă.

Publicitate

„Pe parte de protecţie, apărare împotriva incendiilor, am primit o amendă pentru că SJU nu deţine autorizaţie de funcţionare din acest punct de vedere, recomandări au fost transmise cu privire la căile de evacuare, respectiv iluminatul de siguranţă în cazul acelor circuite, pe care ar trebui să le facem în vederea stabilirii circuitelor separate pentru activităţile non-Covid, Covid-suspect şi Covid-confirmat. O să rezolvăm şi aceste probleme, dar iluminatul de siguranţă chiar nu a stat printre priorităţi, la momentul respectiv. Acum reprioritizăm taskurile noastre şi ne vom ocupa şi de acest lucru”, a declarat managerul SJU Sfântu Gheorghe.

Potrivit acestuia, motivul pentru care spitalul nu are autorizaţie este legat de faptul că s-au efectuat lucrări de reabilitare şi chiar dacă proiectele de modernizare sunt avizate de către ISU, sunt anumite cerinţe care, per ansamblu, nu sunt respectate.

Andras Nagy Robert a dat exemplu faptul că unitatea trebuie să aibă un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă, dar persoanele care ar trebui angajate nu au unde să urmeze cursurile specifice în acest sens sau că nu este rezolvată problema rezervorului de incendiu.

„Ţin să precizez, tot la acest capitol, că având în vedere avizele ISU pe proiecte, toate clădirile, practic, respectă cerinţele pentru securitate la incendiu. Adică, avem senzori de fum, avem senzori de căldură unde trebuie, avem siguranţele respective pentru oprirea furnizării energiei electrice doar în condiţiile cerute de lege. Adică, sunt mecanisme de siguranţă implementate, făcute, funcţionale, la fel constatate de către cei de la ISU, numai că din documentaţie lipsesc câteva studii şi elemente”, a explicat managerul spitalului.

El a mai spus că echipa de control a informat unitatea sanitară că nu dispune de suficient personal, lucru cunoscut de conducerea spitalului.

„Am fost informaţi prin procesul-verbal că nu avem suficient personal, am zis că ştim acest lucru, puteau să ne întrebe şi pe telefon acest lucru şi putem să spunem cu cât avem personal subdimensionat şi la terapie intensivă şi la alte secţii”, a afirmat Andras Nagy Robert.

„Trebuie spitale noi! Nu putem să reabilităm un spital și să zicem că respectă toate normele”

Pentru a nu se mai repeta tragedii de genul celei petrecute sâmbătă la Piatra Neamț, când 10 persoane au murit și alte 7 au fost grav rănite în incendiul izbucnit la secția ATI destinată bolnavilor de coronavirus, este nevoie de spitale noi în toată țara, spune managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert.

Acesta este de părere că reabilitarea spitalelor nu este suficientă, pentru că nu rezolvă multe dintre problemele cu care unitățile medicale din țară se confruntă în prezent.

„Trebuie spitale noi, lucru care nu s-a făcut de mulți ani. Deci vrem, nu vrem, asta trebuie făcut: construit spitale noi, nu reabilitări. Proiectele europene care o să fie nu trebuie să se centreze pe reabilitări, resursele financiare trebuie să se concentreze pe construirea de spitale noi. Ăsta este și trend-ul din străinătate, iar substraturile sunt multe: de la infecții nosocomiale, până la respectarea circuitelor, asigurarea unui climat mai plăcut, de genul homecare (asistență medicală la domiciliu – n.red). Se discută de conceptul acesta de 7-8 ani de zile. Nu putem să reabilităm un spital și să zicem că respectă toate normele, și nu vorbesc numai de securitate la incendiu, vorbesc din toate punctele de vedere, că respectă toate plusurile și tehnicile actuale de astăzi”, a spus Andras-Nagy Robert.

Potrivit acestuia, autoritățile române trebuie să întocmească o strategie multianuală pentru reconstruirea și, la nevoie, înființarea de centre medicale noi, de recuperare, sau de îngrijire a pacienților.

„Părerea mea este că trebuie un plan, o strategie multianuală, să se stabilească niște priorități. Indiferent de locul unde se află clădirea, că e în Covasna, în Bihor, Iași sau Giurgiu, nu are importanță pentru că nici virusul nu se uită la carnetul de partid sau la apartenența etnică. Trebuie să tragem această concluzie că trebuie să umblăm la spitalele noastre, să le refacem, ca să respecte anumite normative. Trebuie o strategie în acest sens: în următorii 5 ani facem clinicile de la zero, apoi până la 10-15 ani refacem spitalele județene, și mergem mai departe, facem o evaluare: de câte spitale are nevoie un județ? Dacă are nevoie de un centru medical, de un centru de recuperare, dacă are nevoie de un centru de îngrijire, toate astea se leagă ca un mecanism al unui ceas elvețian. Dacă am scos o parte din mecanismul respectiv, ceasul nu mai funcționează”, a mai spus managerul spitalului.

„Auzim de spitalele regionale cam de când auzim de autostrăzi…”

Nu la fel de optimist este directorul medical, dr. Roșu Matyas, care este de părere că pentru a fi construite spitale noi în toată țara este nevoie de un timp îndelungat. Mai mult, în ultimii ani cei aflați la putere s-au mulțumit doar să facă promisiuni, pe care ulterior au uitat să le onoreze.

„Gândiți-vă câte județe avem. 40 de spitale județene când se pot construi? Să nu mai vorbim de spitalele mari regionale în care cât de cât se mișcă ceva. Dar auzim de spitalele regionale cam de când auzim de autostrăzi…”, a spus dr. Roșu Matyas.

După tragedia de sâmbătă, autoritățile au anunțat controale în toate secțiile de terapie intensivă din ţară pentru verificarea instalațiilor, aparaturii medicale şi nivelului de instruire al medicilor și asistentelor în cazul unor situații de urgență.

Un astfel de control a avut loc şi la Sfântu Gheorghe, unde o echipă mixtă formată din specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, alături de un reprezentant al ISCIR Brașov au făcut verificări.

Andras-Nagy Robert a declarat miercuri că reprezentanții ISU Covasna au amendat unitatea medicală cu 10.000 de lei pentru faptul că nu deține autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit acestuia, motivul pentru care spitalul nu deține acest document este legat de faptul că au fost realizate lucrări de reabilitare, şi chiar dacă proiectele de modernizare sunt avizate de către ISU, sunt anumite cerinţe care, per ansamblu, nu sunt respectate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio