Ştiri locale

Stocurile de oxigen din spitale sunt pe terminate. Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe stă bine, deocamdată

Pe lângă lipsa locurilor în secțiile de Terapie Intensivă, în multe dintre spitalele din țară nu mai este nici oxigen pentru bolnavii de coronavirus. Distribuitorii sunt asaltați de cereri și mulți au rămas cu depozitele goale, astfel că unele spitale sunt nevoite să apeleze la „mila” altor județe.

La începutul lunii aprilie, Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe și-a dublat capacitatea de stocare a oxigenului pentru pacienţii COVID-19, în prezent fiind funcționale stații care pot stoca 22.000 de litri de oxigen lichefiat.

Publicitate

Cu toate acestea, zilele trecute conducerea unității medicale declara că rezervele se golesc rapid, fiind nevoie de refacerea stocurilor la fiecare două zile. 

Directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Matyas spune că se caută soluții pentru soluționarea problemei.

„Noi stăm destul de bine cu oxigenul. Firma care ne livrează deocamdată face față, dar tot mai greu și ne-a propus o altă soluție ca să redimensioneze conexiunea dintre stația principală și cea secundară de la Bolile infecțioase. Ne-a făcut și oferta de preț pe care am și acceptat-o. Săptămâna trecută am avut o solicitare dintr-un județ apropiat să îi ajutăm cu tuburi de oxigen pentru două spitale, dar le-am explicat că noi, având stațiile acestea mari cu rezervoarele de 22.000 de litri, nu mai umblăm cu tuburi”, a explicat dr. Roșu Matyas.

Într-o conferință anterioară, conducerea spitalului spunea că înainte de pandemie consumul de oxigen ajungea la circa 250 de litri pe zi, însă în luna octombrie a acestui an s-a ajuns la un consum de 800 de litri/zi.

Miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe erau internaţi 86 de pacienţi confirmaţi cu Covid-19, toţi având forme medii şi severe ale bolii, dar şi alţi 11 pacienţi suspecţi, iar la secţia de Terapie Intensivă se aflau sub tratament 9 pacienţi infectaţi şi un altul suspect, toţi în stare critică, unul dintre aceştia fiind și intubat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio