Ştiri locale

Ministrul Cseke Attila la Sfântu Gheorghe: „Extindem rețeaua de creșe. România este pe ultimul loc în UE ca număr de locuri asigurate”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat vineri, la Sfântu Gheorghe, că în acest an va fi demarat un program naţional de extindere a rețelei de creşe, subliniind că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Potrivit acestuia, conceptele pentru creşe au fost pregătite, iar lucrările de construcţii vor fi demarate încă din acest an, în acest sens fiind necesară o modificare a actualelor normative, care sunt în vigoare de mai bine de două decenii.  

Publicitate

„Am anunțat încă din prima săptămână de la preluarea acestui Minister că intenționăm să pornim un program de construire a unor creșe. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca număr de locuri asigurate pentru copiii cu vârsta de creșă. În prezent nu ajungem la 4% în ceea ce privește locurile care sunt disponibile. Următoarea țară pe această listă este Bulgaria, cu 14%, iar pe primul loc, cu 70%, este Danemarca. Am dat dispoziție celor de la Compania Națională de Investiții să facă 3 proiecte-tip pe 3 niveluri, cu funcționarea a 4, 6, respectiv 10 grupe (…) Avem deja o formă a lor, inclusiv a clădirilor, în paralel vom modifica normativele care sunt aprobate prin Ordin de ministru, ce criterii trebuie să îndeplinească o creșă construită în România. Normativele sunt aprobate din 1997, deci sunt în vigoare de 24 de ani, iar noi vrem să le aducem în anul 2021 pentru că multe chestiuni s-au schimbat, inclusiv legat de siguranța la incendiu”, a explicat ministrul.

„Vorbim de multe creșe, nu de 2, 5 sau 10. În fiecare județ este nevoie să construim”

Cseke Attila a subliniat că în toate localitățile din țară solicitările pentru locurile în creșe depășesc cu mult capacitatea actuală, astfel că vor fi construite „nu două, cinci sau zece, ci multe creșe”.

Potrivit ministrului, în baza unei legi iniţiată de grupul parlamentar UDMR, şi promulgată în cursul anului trecut de preşedintele Klaus Iohannis, cheltuielile de funcţionare a creșelor vor fi transferate de la autorităţile locale către sistemul de învăţământ.

„Nu vorbim de 2, 5 sau 10 creșe, ci de multe creșe, pentru că în fiecare județ este nevoie să construim, iar acest proiect va fi o prioritate a Ministerului Dezvoltării. Astăzi, toată finanțarea pe funcționarea creșelor cade în seama autorităților locale. Autoritățile locale care au amenajat sau au construit creșe au avut un efort financiar, s-au implicat în acest lucru, dar anual trebuie să cheltuiască o anumită sumă de bani pentru funcționarea acestora. Există o lege care a fost inițiată de grupul parlamentar UDMR, care a fost aprobată și promulgată de președinte anul trecut, trebuia să intre în vigoare cu anul școlar 2020 – 2021, și care prevede transferul acestor cheltuieli de funcționare de la autoritățile locale în sistemul de învățământ din România. Practic, pe baza acelorași normative de cheltuieli, același tip care există la școli, pe fiecare persoană, respectiv fiecare copil din creșă statul va finanța funcționarea acestor creșe”, a declarat ministrul.

Cseke Attila spune că dacă legea va fi aplicată începând din luna septembrie a acestui an, iar construirea creșelor va fi demarată, în 2-3 ani va exista „un salt valoric extraordinar pe acest segment aproape neacoperit în România”.

„În Sfântu Gheorghe procentul copiilor care pot să meargă la creșă depășește 10%”

Prezent la conferință, primarul Antal Árpád declarat că aceste investiții sunt extrem de importante și pentru municipiu, fiind nevoie de sprijinul ministerului pentru a putea fi realizate.

În ceea ce privește trecerea cheltuielilor în sistemul educațional, edilul a precizat că numai anul trecut Municipalitatea a alocat peste 2 milioane de lei pentru funcţionarea creşelor, iar fără această modificare, odată cu creșterea numărului de creșe „efortul financiar ar deveni uriaş”.

„În ceea ce priveşte construirea de noi creşe, dacă în România doar 4% dintre copiii de vârsta antepreşcolară au posibilitatea să meargă la creşă, în Municipiul Sfântu Gheorghe acest procent depăşeşte 10%, stăm mult mai bine decât la nivel naţional. Anul trecut am alocat 2,2 milioane de lei pentru funcţionarea creşelor, iar în ultimii ani am alocat foarte multe milioane de lei pentru infrastructura respectivă. Dacă ar creşte numărul creşelor, ceea ce ne dorim, ar fi un efort financiar uriaş pe care nu ni l-am permite. De aceea ar fi foarte bine ca acest sistem să treacă din cel social, în sistemul educaţional”, a spus primarul Antal Árpád.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio