Ştiri locale

20.000 de lei – cea mai mare amendă dată de polițiștii covăsneni pentru nerespectarea carantinei/izolării

Peste 40 de persoane care nu respectau măsura carantinei sau a izolării, în contextul pandemiei Covid-19, au fost depistate de polițiștii covăsneni, în cursul anului trecut, în urma controalelor efectuate de aceștia atât la domiciliile persoanelor aflate în evidențele DSP Covasna ca fiind suspecte sau infectate, cât și în alte locații.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții IPJ Covasna au transmis că cea mai mare amendă aplicată de la începutul pandemiei și până în prezent a fost în valoare de 20.000 de lei, iar luna trecută, oamenii legii au sancționat cu 5.000 de lei o persoană care nu a respectat măsura carantinării sau a izolării, aceasta fiind cea mai mare amendă din acest an.

Publicitate

„Pe parcursul anului 2020 au fost depistate 42 de persoane nerespectând măsura izolării/carantinării, iar în cursul lunii ianuarie a anului în curs au fost depistate 3 persoane. Anul trecut, cea mai mare sancțiune aplicată pentru nerespectarea măsurii carantinării/izolării a fost de 20.000 de lei, iar în luna ianuarie 2021, a fost de 5.000 de lei”, se arată în răspunsul primit de la reprezentanții IPJ Covasna.

În luna aprilie scriam despre un cetăţean ceh, care s-a ales cu două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în mai puţin de două săptămâni, după ce a fost prins de fiecare dată că a fugit din locaţia în care era carantinat (detalii AICI).

Tot anul trecut, în luna septembrie, vorbeam despre un bărbat în vârstă de 59 de ani din Sfântu Gheorghe, diagnosticat cu Covid-19, care necesita dializă de 3 ori pe săptămână, și care a fugit din spital, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru a fi readus în unitatea medicală, întrucât bărbatul refuza internarea (detalii AICI).

Căutat de Poliție acasă… găsit în parcarea unui magazin

Nu au fost singurele cazuri de acest fel. Potrivit IPJ Covasna, în luna aprilie, în timpul unei acțiuni de verificare a respectării măsurilor de izolare/carantinare, polițiștii din stațiunea Covasna au constatat că un bărbat aflat în evidențele autorităților nu se află la domiciliu, încălcând astfel măsura izolării.

În cele din urmă, în urma verificărilor, oamenii legii l-au găsit pe bărbat în parcarea unui centru comercial, de unde l-au transportat într-un centru de carantină instituționalizată.

Tot în luna aprilie, polițiștii din Întorsura Buzăului au constatat că un tânăr în vârstă de 21 de ani a plecat de la domiciliu, încălcând astfel măsura izolării.  

„Întrucât acesta nu a răspuns la telefonul de contact, s-a procedat la efectuarea de căutări pe raza orașului Întorsura Buzăului, ocazie cu care acesta a fost identificat la volanul unui autoturism staționat. Ulterior, polițiștii au procedat la însoţirea şi introducerea persoanei într-un centru de carantină instituționalizată”, ne-au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

În ambele cazuri, au fost întocmite dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe parcursul anului trecut, polițiștii covăsneni au efectuat în total 155.753 de verificări la domiciliile sau adresele declarate de persoane aflate în evidențele autorităților ca fiind în izolare sau în carantină, iar în luna ianuarie a anului în curs, au fost efectuate un număr de 13.244 de verificări.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio