Ştiri locale

Pacient pozitiv COVID-19, care necesită dializă, a fugit din Spitalul din Sfântu Gheorghe

Un bărbat în vârstă de 59 de ani din Sfântu Gheorghe, diagnosticat cu COVID-19, și care necesită dializă de 3 ori pe săptămână a fugit din spital, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru a fi readus, acesta refuzând internarea.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență a precizat, într-o conferință de presă online, că bărbatul este „recalcitrant” și „face numai probleme”, însă a precizat că unitatea medicală nu îl poate constrânge să rămână internat.

„Avem două cazuri, pacienți dializați, vorbim despre dializă cronică. Până când sunt pozitivi COVID-19 dializa se va face în spitalul nostru. Unul dintre ei este destul de recalcitrant, avem numai probleme cu el, nu vrea să rămână, nu vrea să înțeleagă că în altă parte nu va putea să facă dializă în județul  nostru. O dată a trebuit Poliția să ni-l aducă înapoi pentru că a fugit din spital (…) Deci este pozitiv, face dializă de 3 ori pe săptămână. Din punct de vedere COVID-19 nu are o simptomatologie foarte gravă dar ședințele de dializă trebuie să le facă aici, doar că nefiind atât de bolnav cu COVID nu vrea să stea la noi. În prima zi a fugit, a fost adus înapoi de Poliție. Încercăm să îl convingem că pentru a-și face ședințele de dializă, până se negativează testele, ar fi bine să rămână în spital (…) Nu avem voie să îi închidem, să contenționăm. Spitalul nu este o închisoare, sunt cazuri în care se pot lua măsuri de contenționare, dar sunt cazuri de excepție. În fiecare zi colegii de pe secția de boli infecțioase duc o luptă, încearcă să îl convingă să mai stea încă o zi, și încă o zi” a explicat directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Matyas.

Potrivit IPJ Covasna, evenimentul s-a petrecut în data de 21 septembrie. Bărbatul le-a povestit oamenilor legii că a plecat din spital după miezul nopții, și s-a îndreptat pe jos spre casă. Pacientul a fost preluat și transportat cu o ambulanță înapoi la spital, unde a fost internat.

„În jurul orelor 02.00, Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că o persoană diagnosticată cu SARS COV-19 a părăsit incinta unei unități medicale din municipiu, fără încuviințare și s-a deplasat la domiciliul său. În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la locația indicată, ocazie cu care au identificat persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 59 ani (…) În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Covasna.

În cursul zilei de luni, bărbatul a fost retestat pentru COVID-19 însă rezultatul a fost în continuare pozitiv, astfel că va rămâne internat.  

Managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert, a precizat că deși conform unui ordin al ministului Sănătății, Centrul de dializă „AVITUM” Sfântu Gheorghe ar fi trebuit să asigure tura suplimentară Spitalului Județean de Urgență pentru tratarea pacienților COVID-19 cronici, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că unitatea medicală rămâne singurul loc din județ unde aceștia pot primi tratamentul.

„Problema cu dializa este că suntem singurul centru de dializă și a trebuit să reîntoarcem toate circuitele interne în spital pentru că Centrul privat de dializă din oraș nu a făcut acest lucru. Nu putem lăsa pacienții COVID fără dializă. Prin ordinul de  ministru prin care și noi am devenit spital – suport COVID în primă fază pentru Brașov, s-a prevăzut că în tură separată Centrul de dializă privat din oraș și din județ va face dializele cronice pentru pacienții confirmați COVID-19. Asta a fost regula dar la noi regulile nu se aplică”, a explicat managerul spitalului.

Miercuri, la Spitalul din Sfântu Gheorghe erau internați 4 pacienți suspecți și alți 42 diagnosticați cu noul coronavirus, dintre aceștia din urmă 3 fiind în stare critică la secția de Terapie Intensivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate