Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean, despre închiderea școlilor în funcție de ocuparea paturilor din spitale: „Văd o logică medicală, dar am dubii serioase pe partea de punere în practică”

Activitatea spitalelor este reorganizată periodic, iar paturile destinate tratării pacienților Covid-19 sunt alocate în funcție de evoluția cazurilor, astfel că numărul acestora fluctuează, uneori, chiar și de la o săptămână la alta, spune managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.

Acesta este de părere că deși există o oarecare logică în hotărârea CNSU, potrivit căreia toate școlile trec în format online atunci când la nivel judeţean gradul de ocupare al paturilor destinate pacienților Covid-19 depășește 75%, măsura nu este corectă în totalitate.

Publicitate

„Este o legătură indirectă între spitale şi şcoli, pentru că un vector pentru transmiterea virusului sunt copiii, care se duc la şcoală, respectă sau nu măsurile de protecţie, dar duc virusul acasă la părinţi, la bunici. Văd o anumită logică în toată chestia asta. Singurul comentariu în această privinţă este că dacă mergem pe principiul ăsta, cel puțin la noi, în momentul de față numărul de paturi este fluctuant. Noi alocăm cât avem nevoie, deschidem noi secţii, reorganizăm periodic, în fiecare săptămână facem o analiză, vedem cum evoluează cazurile şi luăm o decizie (…) În al doilea rând, în momentul de față numărul de paturi de spital dintr-un judeţ, sau dintr-o regiune este stabilit în funcție de locuitori. Numărul de paturi de ATI e stabilit pe baza unui procent din numărul de paturi, adică din atâtea cazuri, este posibil să ai un număr de atâţia pacienţi critici, şi ai nevoie de paturi pentru acest lucru”, a explicat managerul.

„Nu este în regulă să închidem școlile dintr-un județ pentru că paturile sunt ocupate cu pacienți din alte județe”

O altă problemă, spune acesta, este că în unele spitale paturile destinate tratării pacienților Covid-19 sunt ocupate de pacienți veniți din alte județe, cum este și exemplul Spitalului de Cardiologie Covasna unde mare parte dintre pacienții internați în ultimele luni erau din Brașov sau alte județe.

„În momentul de faţă numărul de paturi nu este stabilit la nivel de judeţ, de structură, în mod organizat. Nu există un ordin de ministru care să stabilească, de exemplu, că 34% dintre paturi trebuie să fie alocat Covid, nu există o astfel de reglementare. Fiecare manager de spital alocă fix cât poate. Mai mult, o parte dintre paturile de la Cardiologie Covasna erau ocupate de pacienţi din Braşov, deci ţineau paturile pentru Braşov, sau pentru pacienţi din alte judeţe. Nu este în regulă să închidem şcolile din judeţul Covasna pentru că paturile din Covasna sunt ocupate de pacienţi din alte judeţe. Ca idee, este o anumită logică medicală în această privinţă, însă pe partea de concept, de punere în practică, am mici dubii, ca să nu zic serioase”, a mai spus managerul.

Numărul paturilor Covid nu poate fi suplimentat doar pentru evitarea închiderii școlilor

Întrebat dacă există opțiunea ca numărul de paturi alocat tratării pacienților Covid-19 să fie suplimentat, astfel încât să nu se ajungă în situația de a se depăși gradul de ocupare de 75%, iar elevii să poată merge în continuare la școală, András-Nagy Róbert a explicat că acest lucru nu ar fi posibil: „Nu putem să facem acest lucru, nu avem cum. De exemplu, dacă Spitalul de Cardiologie Covasna are, să zic, 800 de paturi, și ar putea să aloce 700 pentru Covid, atunci pe judeţ am fi ok, dar tot este o chestiune artificială şi nu atinge măsura epidemiologică, închiderea școlilor, măsură epidemiologică însemnând că trebuie să stopezi cumva răspândirea virusului”.

Lockdown-ul este cea mai eficientă măsură!  

Managerul subliniază că pe lângă măsurile clasice de limitare a răspândirii infecțiilor, cea mai eficientă măsură de protecție în fața virusului este lockdown-ul. În plus, la fel de importantă rămâne testarea populației pentru depistarea la timp a cazurilor.

„Pe lângă vaccinuri, pe lângă măşti şi aşa mai departe, cea mai eficientă măsură de până acum s-a dovedit lockdown-ul. Avem exemplul Austriei, dar şi exemplul altor ţări. Practic, măsurile acestea de lockdown au acest efect pe viitor, de a reduce transmiterea virusului, adică am închis acum iar peste o lună, o lună şi jumătate deschidem din nou (…) Eu întotdeauna am susţinut că varianta testării este cea mai plauzibilă, să nu închidem şcolile ci să testăm mai mult”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Reamintim că joi seara, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care schimbă modul de trecere la învățământul online, astfel încât şcolile nu vor mai funcționa în sistem fizic sau online în funcție de rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice, ci în funcție de gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid-19 la nivel de județ.

Dacă paturile Covid-19 din spitale sunt ocupate în procent de peste 75%, școlile din județul respectiv trec în sistem online, iar pentru a se redeschide, gradul de ocupare al paturilor Covid-19 în spitale trebuie să scadă sub 70%.

De asemenea, cursurile cu prezență fizică vor fi suspendate pentru o perioadă de 10 zile în momentul apariției a trei cazuri confirmate de Covid-19 într-o clasă.

Conform Prefecturii Covasna, vineri, 17 din cele 89 de paturi alocate de Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe pentru pacienţii Covid-19 erau ocupate, iar din cele 12 paturi ATI Covid, 4 erau ocupate de pacienţi în stare gravă.

La Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna, 9 din cele 50 de paturi Covid-19 erau ocupate, la Baraolt 6 din cele 20 de paturi, în vreme ce la Târgu Secuiesc doar două din cele 42 de paturi destinate pacienţilor Covid erau ocupate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio