Ştiri locale

Comuna Dobârlău: Realizările anului 2021 și planurile pentru 2022

Primăria comunei Dobârlău a depus în cursul anului trecut 7 cereri de finanțare în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru investiții precum modernizarea drumurilor, construcții hidroedilitare, sau construirea a 13 poduri și podețe peste Pârâul Dobârlăiaș și afluenții săi. Valoarea totală a acestora depășește 32 de milioane euro.

Alte 5 proiecte de au fost depuse și introduse pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI), Primăria având în plan, printre altele, construirea și dotarea unui dispensar pentru satele Mărcuș și Lunca Mărcușului; extinderea rețelei de iluminat public în satul Dobârlău; dar și reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea căminelor culturale în satele Lunca Mărcușului și Dobârlău.

Publicitate

„Am depus 7 solicitări de finanțare prin Programul Național Anghel Saligny, pentru modernizarea drumurilor în satele Dobârlău, Mărcuș, Lunca Mărcușului și Valea Dobârlăului, extinderea rețelei de canalizare în Dobârlău, construcții hidroedilitare, alimentare cu apă și canalizare menajeră în Valea Dobârlăului, construcții hidroedilitare, canalizare menajeră în Lunca Mărcușului, dar și construirea a 13 poduri și podețe pe Pârâul Dobârlăiaș și afluenții acestuia (…) În cadrul CNI, în 2021 s-au depus alte 5 proiecte noi spre finanțare, avem și planuri pentru PNRR, deși sunt puțin sceptic în ceea ce privește acest program, dar așteptăm definitivarea acestuia și să îl putem accesa în vederea digitalizării unităților școlare de pe raza comunei”, a spus primarul Bogdan Barbu într-un interviu la We Radio.

Primărie mai mare și mai modernă, dar și sală de sport cu 180 de locuri în tribună, printre planurile pentru 2022

În ceea ce privește planurile pentru acest an, edilul spune că la nivelul localității vor fi începute 5 șantiere noi, în funcție de condițiile meteo, printre planurile Primăriei fiind și construirea unei săli de sport în satul Dobârlău, care ar urma să aibă o tribună cu 180 de locuri. Execuția acestei lucrări va începe în primăvară.

Tot printre planurile pentru acest an se mai numără reabilitarea, modernizarea și extinderea sediului Primăriei; a Școlii Primare din localitatea Mărcuș, a Școlii Gimnaziale și a Grădiniței vechi din Dobârlău. Lucrările ar urma să fie demarate, cel mai probabil, în luna martie a acestui an.

„Anul 2021 a fost un an extrem de greu pentru Primăria Dobârlău, și spun acest lucru deoarece avem foarte multe lucrări mari în derulare, dar am și finalizat câteva lucrări importante cum ar fi: construcțiile hidroedilitare de alimentare cu apă și canalizare a satelor Dobârlău și Mărcuș; lucrări de reabilitare și consolidare a albiei Pârâului Dobârlăiaș pe o secțiune de câțiva km în satul Dobârlău și parte a Luncii Mărcușului; lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a școlii din satul Lunca Mărcușului, de construire a unei școli primare noi în satul Valea Dobârlăului. De asemenea, am finalizat lucrările de demolare și de construire a unui pod nou în zona La Bobeș în satul Lunca Mărcușului; lucrări de refacere a efectelor calamităților din iulie 2018 în satele Mărcuș și Dobârlău, și de construire a unei centuri de legătură între sate, respectiv lucrări de modernizare a drumului comunal 15 în satul Dobârlău. Am finalizat lucrările de amenajare a spațiului exterior la Grădinița cu Program Normal Dobârlău, și cadastrarea sistematică a imobilelor situate în extravilanul localității”, ne-a explicat primarul.

În cele două mandate de când edilul se află la cârma Primăriei Dobârlău, localitatea a atras fonduri de peste 10 milioane de euro pentru investiții, fiind depuse circa 25 de proiecte.

În cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL) 2 au fost depuse 15 solicitări de finanțare, din care 12 au fost declarate eligibile și au fost finanțate, iar în cadrul sesiunii 2014-2020 PNDR au fost depuse două proiecte pentru realizarea unor construcții hidroedilitare, respectiv pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență cu un buldoexcavator, ambele însumând 2.600.000 euro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio