Ştiri locale

Patru cabinete de medicina familiei din județ, desființate anul trecut. Şase localități covăsnene nu au medic și nici punct de lucru

Patru cabinete de medicina familiei din județul Covasna, dintre care trei din mediul urban, au fost desființate în cursul anului trecut, după ce medicii titulari au ieșit la pensie, potrivit Direcției județene de Sănătate Publică (DSP).

În prezent, asistența medicală primară din județ este asigurată de 89 de medici de familie titulari (față de 95 în 2020), dintre care 52 în mediul urban și 37 în mediul rural.

Publicitate

Îngrijorător este că dintre aceștia, 37 au împlinit sau vor împlini în următorii doi ani vârsta legală pentru pensionare, iar înlocuirea lor rămâne o provocare majoră.

„Conform evidenței noastre, în prezent sunt 89 de medici de familie titulari în județul Covasna. Dintre aceștia, 52 sunt în mediul urban și 37 în mediul rural. În anul 2021 au fost desființate 4 cabinete de medicină de familie, dintre care 3 din mediul urban și 1 din mediul rural. 37 de medici de familie din județ au împlinit deja, sau vor împlini vârsta de 65 de ani, dar nu  putem aprecia câți se vor pensiona în următorii doi ani. Din fericire, foarte mulți dintre medicii de familie rămân să lucreze chiar şi peste vârsta de 67 de ani”, ne-a transmis directorul DSP Covasna, Ágoston László.

În prezent, comunele Catalina, Dalnic, Malnaș, Mereni, Moacșa și Poian nu au nici medici de familie și nici puncte de lucru, conform datelor DSP Covasna.

Cei mai vârstnici medici de familie din județ, atât din mediul urban, cât și din cel rural, au în prezent 78, respectiv 77 de ani, iar cei mai tineri au 34, respectiv 39 de ani.

Vârsta medie a medicilor de familie din județ este de 59 de ani în mediul urban, și de 60 în mediul rural.

La oraș, doar 5 medici au sub 40 de ani, în vreme în mediul rural a rămas un singur medic de familie sub această vârstă.

Primăria Valea Mare a reușit, în toamna anului trecut, să reasigure asistența medicală pentru cei peste 1.100 de locuitori ai comunei, după ce timp mai bine de un an autoritățile locale au încercat să angajeze o persoană în locul fostului medic de familie care s-a pensionat. Primarul localităţii, Bogdan Marin, a declarat la vremea respectivă că instituția pe care o conduce a pus anunţuri de angajare pe rețelele de socializare și inclusiv în Republica Moldova, însă fără succes.

În aceeași situație s-au aflat în ultimii ani și alte localități din județ. Spre exemplu, în 2019, primarul din Micfalău, Demeter Ferenc, a lansat un apel pe Facebook în speranța că va găsi specialiști pentru cei aproximativ 1.800 de locuitori ai comunei, dar și pentru locuitorii din Malnaş, comună aflată la doar câțiva kilometri de Micfalău.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio