Ştiri locale

Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe luptă să ajungă în finala concursului antidrog „Împreună”

Patru elevi de clasa a X-a de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe luptă să ajungă în etapa națională a concursului antidrog „Împreună” cu tema „Activitățile outdoor – replică la droguri”, care se va desfășura în luna august a acestui an, la Eforie Nord.

Echipa are toate șansele să câștige locul I la etapa județeană, care se va încheia în data de 10 iunie. Directoarea Liceului, prof. Liliana Constantinescu, cea care îi și coordonează pe cei 4 elevi, ne dezvăluie că echipa a lucrat intens în ultimele săptămâni, pentru a demonstra că merită să ajungă în etapa finală a concursului.

Publicitate

„Am organizat la nivelul unității de învățământ, împreună cu copiii, o mulțime de activități și mai urmează! Am fost și la SMURD, în data de 31 mai va veni coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere și Antidrog Covasna, Liliana Lazea, care va ține o activitate outdoor cu elevii, și mai avem ca parteneri Școala Gimnazială Nicolae Colan și Liceul Economic Administrativ Berde Áron. Prin acest parteneriat, elevii noștri au participat, miercuri, la un meci de fotbal cu elevii acestor școli. Tema concursului fiind despre activități outdoor, ne-am gândit că un meci de fotbal este potrivit, cultivând interesul pentru mișcare în aer liber și sănătate. Am mai organizat meciuri de ping-pong, baschet, am avut un flashmob, ne-am gândit la o activitate de plantare a florilor și un treasure hunt în școală. Dacă vom reuși să luăm locul I – și avem șanse mari, echipa va participa la faza națională care se va desfășura la Eforie Nord. Îmi doresc foarte mult ca echipa coordonată de mine să câștige, dar trebuie să avem în vedere faptul că nu întotdeauna contează activitatea în sine, ci și experiența individuală în cadrul activității”, a declarat directoarea Liceului.

Elevii vor testa o pereche de ochelari care simulează consumul de alcool și droguri

În ceea ce privește activitățile din data de 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun – coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere și Antidrog Covasna, Liliana Lazea, ne-a explicat că elevii vor participa la o activitate interactivă, în cadrul căreia vor avea ocazia să testeze o pereche de ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri. Pe lângă informațiile legate de riscurile la care se expun atunci când introduc astfel de substanțe în organism, elevii vor putea simți simptomele care apar în urma consumului.

„Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere și Antidrog Covasna nu este organizator al acestui concurs, dar conducerea Liceului Constantin Brâncuși ne-a rugat să îi sprijinim pe acești elevi (…) În data de 31 mai, chiar de Ziua Mondială fără Tutun, vom derula o activitate interactivă în cadrul căreia elevii vor putea să testeze și o pereche de ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri. Una este să explici, să prezinți teoria referitoare la efectele consumului, și altfel este când elevul poate conștientiza efectele reale ale consumului acestor substanțe prin testarea acestor ochelari (…) Ochelarii sunt foarte bine realizați, sunt produși în străinătate, nu prea te poți ține pe picioare atunci când îi pui la ochi. Simulează foarte bine efectele care apar în urma consumului”, ne-a explicat Liliana Lazea.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” participă pentru prima dată la această competiție, însă în trecut, o echipă a Liceului Economic Administrativ „Berde Áron”, coordonată tot de prof. Liliana Constantinescu, a reușit să ajungă în etapa națională.

Pentru a avea cât mai multe șanse de reușită, pe lângă creativitate și calitatea proiectelor înscrise, echipele au nevoie de cât mai mulți parteneri în activitățile pe care le derulează, astfel că orice asociație, organizație, firmă sau persoană care se poate implica, sau care poate propune activități legate de tema concursului, îi poate aduce pe elevi cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului de a ajunge în finala organizată la malul mării.

Etapa de implementare a proiectelor înscrise se încheie în data de 10 iunie, moment în care va demara etapa de jurizare. Până în data de 20 iunie, juriul va selecta echipele care au obținut cel mai mare punctaj la nivelul fiecărui județ, și care vor participa la etapa națională.

64% dintre elevii români consumă tutun, 80% au consumat măcar o dată alcool, iar consumul de Ecstasy și amfetamine este în creștere exponențială în ultimii ani

De ce sunt extrem de importante astfel de concursuri și activități în rândul elevilor? Ei bine, conform studiului național ESPAD 2003 privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite, una dintre probleme actuale ale societății românești o constituie creșterea cererii de droguri în rândul populației generale și, îndeosebi, în rândul tinerilor. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de elevi cu vârste de 16 ani, iar cifrele sunt cel puțin îngrijorătoare.

„Proliferarea fenomenului consumului de droguri în Capitală și în marile orașe a surprins opinia publică prin amploarea şi gravitatea sa (…) Prevalența consumului de tutun este de 64% (în rândul elevilor de 16 ani -n.r.). În același timp, un procent de 80% dintre aceștia au consumat cel puțin o dată alcool. Totodată, consumul de amfetamine s-a dublat, iar cel de Ecstasy s-a triplat, în comparație cu anul 1999. Deosebit de îngrijorător este consumul de heroină injectabilă, care va avea consecințe dramatice pe termen mediu și lung asupra sănătății publice (creșterea incidentei HIV/SIDA, tuberculoză și a numărului de cazuri de hepatita A, B si C) și a ratei infracționalității asociate traficului și consumului ilicit de droguri”, se arată într-o adresă a Ministerului Educației, publicată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna.

Aceeași sursă precizează că școala joacă un rol fundamental în prevenirea comportamentelor dăunătoare, iar Ministerul Educației şi-a asumat, în cadrul Strategiei Naționale Antidrog, o serie de obiective specifice la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Printre activitățile asumate de Minister se numără și realizarea unor astfel de proiecte naționale de prevenire, care să se adreseze unui număr cât mai mare de copii și tineri.

Concursul național antidrog „Împreună” a debutat în 2003 cu un număr de 12 echipe înscrise, iar din anul 2006, competiția se adresează tuturor județelor țării, astfel încât numărul tinerilor şi cadrelor didactice implicate să fie cât mai mare.

Concursul este organizat anual de Direcția Generală Învățământul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, prin Palatul Național al Copiilor și în colaborare cu Agenția Națională Antidrog.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio