Ştiri locale

IPJ Covasna: „Este inadmisibil să ții linia ocupată la 112 cu apeluri false sau abuzive când alți cetățeni au nevoie de acest serviciu”

Numărul covăsnenilor care sună la 112 fără a avea o urgență reală a fost în creștere ușoară anul trecut, fiind înregistrate în total 557 de apeluri false sau abuzive (față de 537 cu un an în urmă), potrivit datelor IPJ Covasna.

Oamenii legii au aplicat 456 de amenzi (față de 325 în 2020), în valoare totală de 364.250 lei, adică mai mici cu peste 51.000 de lei față de anul anterior.

Publicitate

Cu toate acestea, conducerea IPJ Covasna declara la începutul lunii februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că măsurile aplicate pentru sancționarea celor care pun echipajele pe drumuri fără a avea o urgență reală s-au dovedit a fi eficiente de-a lungul timpului.

„Este inadmisibil să ții linia ocupată, în condițiile în care alți cetățeni au nevoie de acest serviciu! Este extrem de grav, iar noi tratăm situația ca atare (…) Apelurile la 112 sunt verificate de mai multe structuri în funcție de competență. Dacă se reclamă un anumit accident casnic și se deplasează un echipaj de la SMURD iar accidentul nu se confirmă, sau dacă apelarea respectivă a fost abuzivă, pentru că avem și situații când echipajele noastre constată că sistemul a fost apelat abuziv, dispunem măsuri. Există Ordonanța Guvernului nr.34 prin care se pot aplica sancțiuni contravenționale, iar fiecare agent constatator aplică sancțiunea în funcție de împrejurările în care fapta a fost comisă, dar sunt eficiente măsurile”, a declarat conducerea IPJ Covasna într-o conferință de presă.

Potrivit legii, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunității, iar dacă fapta este repetată într-un interval de un an de la aplicarea sancţiunii, amenda este de la 4.000 la 8.000 lei, sau prestarea de la 400 la 800 de ore de activități în folosul comunității.

De asemenea, în cazul apelării abuzive a numărului unic de urgență, sancțiunea este de la 1.000 la 2.000 lei sau prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității, iar pentru repetarea faptei în interval de un an, amenda este de la 2.000 lei la 4.000 lei sau de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio