Ştiri

Ce sărbătorim pe 8 Martie și când este, de fapt, Ziua Mamei?

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe 8 martie, însă mulți o confundă cu Ziua Mamei. Cele două nu pică în aceeași zi, întrucât ziua dedicată celebrării mamelor este marcată oficial în luna mai.

Semnificația zilei de 8 Martie

Publicitate

Ziua Femeii se sărbătorește pe 8 martie la nivel mondial și celebrează realizările femeilor din întreaga lume.

Data a fost aleasă pentru a aminti de marșul organizat 1908, atunci când 15.000 de femei din New York au protestat pentru condiții mai bune de lucru și dreptul la vot. În anul următor, pe 28 februarie 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, a fost declarată Ziua Internațională a Femeii.

În 1910, în urma Conferinței Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a decis ca Ziua Femeii să fie celebrată la aceeași dată în toată lumea, adică pe 8 martie.

Potrivit historia.ro, în Antichitate, Ziua Femeii era una și aceeași cu Ziua Mamei, fiind marcată primăvara, odată cu zeița Rhea, mama tuturor zeilor. De altfel, la începutul secolului 19, în Anglia a fost menționată “Duminica Mamei”, adică a doua duminică din Postul Mare.

Când este sărbătorită, de fapt, Ziua Mamei în România

În România, Ziua Mamei este sărbătorită în prima duminică a lunii mai, fiind urmată de Ziua Tatălui în cea de a doua duminică. A fost declarată sărbătoare publică începând din 2010, ca urmare a unei inițiative a Alianței Anti-discriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și a unui grup de parlamentari român, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.

Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților pe 29 septembrie 2009. Din moment ce în România nu a fost o sărbătoare distinctă pentru a celebra mamele, Ziua Femeii a fost asociată până atunci cu Ziua Mamei. În același an a fost recunoscută ca sărbătoare și Ziua Tatălui, celebrată în a doua duminică din luna mai.

În 2022, Ziua Mamei va pica pe 1 mai, aceasta fiind prima duminică a lunii, când este sărbătorită și Ziua Muncii. Alte țări care sărbătoresc mamele în aceeași zi sunt Lituania, Portugalia, Spania și Ungaria.

Cele mai multe țări sărbătoresc ziua dedicată mamelor în a doua duminică a lunii mai. Printre acestea se numără Belgia, Croația, Germania, Grecia, Olanda, SUA sau Canada.

Publicitate
banner we radio