
Finanțare prin PNRR pentru eficientizarea energetică a Spitalului orăşenesc Covasna
Clădirea Spitalului Orășenesc din Covasna, aflată în administrarea Spitalului de Cardiologie „dr. Benedek Geza”, va fi eficientizată energetic printr-o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 1,4 milioane de euro, câștigată prin PNRR. Anunțul a fost făcut de directorul medical al spitalului, dr. Enea Nicolae, potrivit căruia lucrările vizează, printre altele, anveloparea clădirii, schimbarea acoperisului şi montarea unor panouri fotovoltaice.
Primarul stațiunii, Gyerő József, a explicat că autoritățile locale intenționau de mai mult timp să finanțeze reabilitarea energetică a clădirii.

„S-a deschis un apel pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor administrate de Ministerul Sănătății, iar spitalul, fiind administrator, a pregătit documentația de participare. Noi am avut în vedere, în trecut, o intervenție asupra eficienței energetice a acestei clădiri, din bani alocați de către Asociația Pro Spitalul Olandez, asociație în care suntem membri mai multe UAT-uri, printre care Covasna, Brateș, Comandău și Zăbala. Avem o cotizație pe care o plătim, și am zis că în momentul în care se acumulează suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor de intervenție, vom vira banii către spital (…) Ivindu-se această posibilitate de finanțare prin PNRR, am discutat și în Consiliul Local, și cu dr. Enea, care este directorul medical al spitalului, iar ei au întocmit și depus o cerere de finanțare pe numele spitalului. Consiliul Local, în calitate de proprietar al clădirii, a fost de acord, și am înțeles că a fost câștigată finanțarea”, ne-a explicat primarul.
Cererea de finanțare a fost depusă de conducerea unității medicale, care în prezent mai are în lucru o altă solicitare în vederea eficientizării energetice a clădirii fostei Maternități din str. Elisabetei, unde în ultimii ani a funcționat Grădinița cu Program Prelungit din localitate. Imobilul a fost recent transferat, prin hotărâre de Consiliu Local, înapoi în administrarea Spitalului de Cardiologie, după ce Ministerul Educației și-a dat acordul pentru modificarea destinației clădirii, iar în viitor, acolo ar urma să funcționeze ambulatoriile de specialitate.
„Noi am mai avut o aripă a clădirii în str. Elisabetei – colț cu Spitalului, clădirea fostei Maternități, unde au funcționat o perioadă de timp grupele de grădiniță (…) Între timp, am eliberat clădirea și am propus să o redăm Spitalului de Cardiologie. Urmează ca acolo să funcționeze ambulatoriile de specialitate și, eventual, secția de Pediatrie, care sunt în str. Gábor Áron, fiindcă acolo activitatea s-a aglomerat foarte mult (…) Acum este în lucru o cerere de finanțare și urmează să fie depusă prin PNRR. Se va intervini și pentru recompartimentare, lucrări interioare care nu se finanțează prin PNRR, dar putem să le finanțăm inclusiv din banii Asociației Pro Spitalul Olandez. Acolo avem o sumă de vreo 300.000 de lei pe care putem să o alocăm în momentul în care se va impune realizarea acestor lucrări interioare. Implicarea majoră e a conducerii spitalului, care a pregătit documentația și a lucrat efectiv la acest lucru: de la director, până la manager și director medical, cărora le mulțumesc pentru implicare și îi felicit că au făcut acest pas! Mă bucur foarte mult că spitalul a apărut pe lista lucrărilor care se vor finanța. Desigur, de aici și până la implementare e cale foarte lungă, dar e un început bun”, a mai spus primarul Gyerő József.
Potrivit edilului, investițiile nu doar că vor avea efect din punct de vedere urbanistic, dar vor aduce, în viitor, economii importante la facturile de energie. La rândul său, directorul medical al Spitalului, dr. Enea Nicolae, a transmis că investițiile vor crea condiții decente pentru pacienți.
„De la învestirea în funcția de director medical al spitalului, gândul meu a fost de a aduce cât mai mulți bani pentru dezvoltarea bazei materiale a spitalului. Este un proiect de suflet al meu, la care am lucrat zi și noapte împreună cu doamna manager Sporea Monica, doamna Tronar Erzsebet, doamna Enea Vasilica, domnul Para Sandor, domnul proiectant Zaharia Marius de la Iași, doamna Carmen Ștefancu și cu dl primar al comunei Dobârlău, Bogdan Barbu. Mulțumesc, de asemenea, și domnului primar al orasului Covasna, Gyerő József, pentru susținerea morală! Treaba noastră nu se oprește aici. De aproximativ o săptămână lucrăm pe Componenta 12 – ambulatorii de specialitate (…) Prin aceste demersuri nu facem altceva decât să oferim condiții decente pentru serviciile medicale acordate pacienților noștri”, a transmis dr. Enea Nicolae.
Valoarea finanțării pentru reabilitarea energetică a clădirii Spitalului Orășenesc se ridică la 1.430.616 de euro (7.042.494 lei), iar conducerea unității medicale speră să poată obține încă o finanțare în valoare de 2.600.000 de euro pentru reabilitarea energetică a clădirii fostei Maternități, unde vor funcționa ambulatoriile de specialitate.
(Ioana Ardeleanu)