Ştiri locale

Deşi dublată la 10 paturi, secţia ATI COVID-19 de la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe este mereu plină. Personalul medical iese aproape leşinat din tură

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a dublat la începutul săptămânii trecute capacitatea de tratare a bolnavilor COVID-19 în secția de Terapie Intensivă, însă cu toate acestea toate paturile sunt mereu ocupate.

10 persoane confirmate cu COVID-19 se aflau internate joi sub tratament, dintre care 3 în stare critică și intubate, iar conducerea spitalului spune că intenționează să amplaseze în perioada următoare încă 4 paturi de ATI.

Publicitate

Probleme sunt și la secția de Boli infecțioase destinată pacienților COVID-19, acolo unde deși sunt alocate 70 de paturi, toate sunt în prezent ocupate. Asta în condiţiile în care sunt internate doar persoanele cu forme medii sau grave ale bolii.

„La începutul săptămânii trecute am făcut o reorganizare a spitalului, respectiv am lărgit numărul de paturi de la Terapie Intensivă la 10 pacienţi COVID, şi am împărţit partea de non-COVID unde erau trataţi şi pacienţii suspecţi. Deci practic de la 5 paturi câte am avut până acum, cu destinaţia de asistenţă medicală COVID, ne-am dublat capacitatea de a primi pacienţi la Terapie Intensivă, şi este şi nevoie”, a explicat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

„Stăm foarte, foarte, foarte prost cu personalul! Nici nu vă imaginaţi cât de suprasolicitaţi suntem”

Cea mai gravă problemă, însă, rămâne lipsa aparaturii medicale și deficitul de personal pentru că oricât de mult ar creşte numărul paturilor, este nevoie de medici şi asistenţi care să îi trateze pe pacienți. Andras-Nagy Robert spune că personalul medical este epuizat şi suprasolicitat, iar pentru a fi asigurată asistenţa în întregul spital ar mai fi nevoie de încă aproximativ 100 de angajaţi.

„Cu personalul stăm foarte, foarte, foarte prost! Suntem suprasolicitaţi, nici nu vă imaginaţi în ce măsură! Avem colegi, colege, asistenţi care intră la 08:00 dimineaţa în secţie și mai ies la ora 17:00, fără apă, fără nevoi fiziologice, transpiraţi. Practic când ies din zona COVID sunt leşinaţi. Este un ritm foarte alert, foarte solicitant din toate punctele de vedere. Ar mai fi nevoie pentru tot spitalul de în jur de 90-100 de persoane, aici intră personal auxiliar sanitar, personal mediu și personal medical, adică şi medici. Pentru tratarea pacienţilor COVID am avea nevoie de în jur de 40 de persoane. Am scos şi acum vreo două săptămâni nişte posturi la concurs, dar practic creşterea volumului de activitate este atât de mare încât nu putem ajunge din urmă cu angajările”, a explicat managerul.

„Am putea ajunge să suspendăm temporar activitatea unei secţii ca să redirijăm personal către ATI”

Potrivit acestuia, spitalul ar putea ajunge din nou în situația de a suspenda temporar activitatea altor secții pentru a putea reloca personalul medical către Terapie Intensivă, în cazul în care numărul pacienților cu forme severe ale bolii, care vor avea nevoie de tratament în această secție, va crește și mai mult în perioada următoare.

„Este şi partea financiară, pentru că trebuie să şi plătim acele 100 de persoane pe care le angajăm. Este un joc dublu, încercăm să găsim soluții interne, să redirijăm, să schimbăm personal între secții, dar dacă este să trag o concluzie în acest sens, activitatea fiecărei secţii s-a dublat. Fiecare secţie are câte o parte de COVID și câte o parte de non-COVID (…) Şi celelalte secţii lucrează, şi celelalte secţii au nevoie de personal. De unde am putut, am luat deja aceste măsuri de redirecţionare a personalului, dar totul are o anumită limită. Deci dacă trebuie să lărgim în continuare capacitatea la secţia de Terapie Intensivă atunci va trebui să luăm decizii de genul să suspendăm temporar activitatea unei secţii ca să redirijăm personal de acolo”, a subliniat managerul.

Directorul medical al spitalului, dr. Roșu Matyas a precizat că în ultima perioadă mai mulți medici și asistenți din alte secții au fost transferați la secția de Boli infecțioase, iar la începutul săptămânii viitoare la Terapie Intensivă va lucra, pe lângă un medic cardiolog și unul internist, și un medic neurolog.

„Lucrează foarte multe persoane pe secția de Infecţioase, persoane care nu au postul definitiv, sau care nu au mai lucrat până acum acolo. Din 16 noiembrie mai transferăm un medic neurolog care va lucra şi va ajuta pe secția COVID, pe lângă cardiologul şi internistul care lucrează la secţia de Infecţioase. La ATI, cum am crescut numărul de paturi pentru pacienţii COVID, se lucrează acum în locaţii diferite, şi este foarte greu să punem medici în toate locaţiile. Medicul de gardă trebuie să meargă dintr-un loc într-altul. Facem tot ce putem, în limita posibilităţilor, suplimentăm cât putem (…) Nu credem că ar fi o idee bună să închiem, cum a fost în primăvară, ambulatoriul de specialitate. L-am repornit cu greu, nu se poate să lăsăm populaţia fără ambulatoriul de specialitate”, a punctat directorul medical.

„Toate paturile de la ATI sunt ocupate de pacienți din judeţul nostru”

În prezent, secția ATI a Spitalului Județean de Urgență nu mai poate primi bolnavii cu forme grave de COVID-19 care provin din alte județe, fiind ocupată în proporție de 100% de pacienți din județul Covasna aflați în stare critică.  

Conducerea spitalului a precizat că până recent circa jumătate dintre bolnavii de la Terapie Intensivă erau transferați din judeţul Braşov sau din împrejurimi.

„Din cei 10 pacienţi care sunt în prezent la ATI, toţi sunt din judeţul Covasna, şi avem încă doi pacienţi suspecţi. Dacă până acum puteam să ajutăm și judeţele înconjuratoare, iar aproape jumătate dintre pacienţii de la ATI erau din judeţul Braşov sau din împrejurimi, în momentul de faţă nu mai putem din păcate să îi ajutăm, paturile noastre fiind ocupate de pacienți din judeţul nostru”, a declarat directorul medical al Spitalului, dr. Roşu Matyas.

Record de decese în ultima săptămână

Un număr de 90 de pacienți cu diagnostic pozitiv COVID-19 și alți 12 suspecți se aflau internați joi în diferite secții ale Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe.

Pe lângă numărul mare de pacienţi internați atât la Terapie Intensivă, cât și în restul secțiilor, în ultima săptămână a fost înregistrat și cel mai mare număr de decese în urma complicaţiilor cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, fiind vorba despre pacienţi cu vârste cuprinse între 55 şi 89 de ani. Unul dintre acestea a survenit în Unitatea de Primiri Urgenţe, înainte ca pacientul care suferea şi de cardiopatie ischemică să fie internat.

„În momentul de faţă avem 12 pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 internaţi în spital şi 90 de pacienţi confirmaţi pozitiv. Dintre suspecţi, 10 sunt izolaţi în zona tampon creată în spital, printre care şi doi copii cu vârste de până în 9 ani, iar doi pacienţi suspecţi se află în stare critică la ATI. În total avem 70 de cazuri – dintre care 4 la Nefrologie – care sunt tratate pe secţia de Infecţioase COVID; 10 cazuri sunt izolate sub tratament la secţia de Chirurgie COVID, respectiv 5 au patologie de chirurgie generală, 4 sunt cazuri de ortopedie şi un caz este de obstetrică-ginecologie (…) La Terapie Intensivă sunt două cazuri de pacienţi suspecţi în stare critică, 7 confirmaţi COVID-19 în stare critică, şi alţi 3 pacienţi confirmaţi, în stare critică şi intubaţi (…) În ultima săptămână s-a înregistrat cel mai mare număr de decese – 17”, a precizat managerul spitalului potrivit căruia, în perioada 4-12 noiembrie un număr de 76 de pacienți internați cu suspiciune sau test pozitiv COVID-19 au fost externați.

Județul Covasna a înregistrat joi 100 de noi cazuri de coronavirus, incidența cumulată la nivel județean, pentru ultimele 14 zile, fiind de 3,43 la mia de locuitori, conform datelor Direcției de Sănătate Publică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio