Ştiri locale

Noaptea Muzeelor la MNCR Sfântu Gheorghe: materiale video, provocări și jocuri… dar online

Ediţia din acest an a evenimentului „Noaptea muzeelor”, care va avea loc în data de 14 noiembrie, se va desfășura exclusiv online din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni promite un program adaptat tuturor categoriilor de vârstă, care va cuprinde, printre altele, materiale video inedite, provocări pentru participanții online, dar și jocuri și fișe de lucru în familie.

Publicitate

Materialele vor fi postate sâmbătă, începând cu ora 18:00, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului: „Online Noaptea Muzeelor la MNCR”.

„Am așteptat să vedem dacă ne lasă să deschidem, dar din păcate Comitetul Local pentru Situații de Urgență a închis muzeele, astfel încât ne-am gândit la o ediție online anul acesta. Pregătim materiale video, vom vedea o prezentare despre Cheile Vârghișului, de la Prima Școală Românească va fi un obiect, și cumva ne-am gândit să fie o activitate interactivă cu cei care sunt online. De exemplu, noi să prezentăm un material, iar apoi ei să scrie o scrisoare pentru un coleg de bancă, sau ceva asemănător, fiind legat de Prima Școală. Vor fi materiale filmate, vom posta și câteva jocuri pentru copii, încercăm să ne adresăm cumva tuturor categoriilor de vârstă (…) Am ales varianta aceasta ca să fie altceva, decât o prezentare live a expoziției pe care o avem și pe care au tot văzut-o vizitatorii. Pregătim orarul materialelor și sperăm ca joi, cel târziu vineri, să fie definitivat”, ne-a spus muzeograful Cristina Felea-Baubec.

Este pentru al 13-lea an când Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni participă la „Noaptea Muzeelor”.

Programul ediției precedente a cuprins, printre altele, prezentări, ateliere interactive și jocuri organizate în curtea instituției, iar vizitatorii au avut acces și la o expoziţie tactilă în cadrul proiectului „Atinge istoria”, care a reconstitit tridimensional diferite obiecte de patrimoniu, fiind gândită special pentru persoanele nevăzătoare.

Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris anul acesta pentru a sărbători a 16-a ediţie a evenimentului cu activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii Reţelei Naţionale a Muzeelor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio