Ştiri locale

Cursuri gratuite de prim ajutor în tot județul Covasna! Asociația Salvatore a demarat caravana „Fii și tu erou”

Firmele, asociațiile și organizațiile de tineret, dar și școlile din județ pot participa la cursuri gratuite de prim ajutor, susținute de voluntarii Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe, care au demarat recent, în parteneriat cu Asociația de Tineret Harit, caravana „Fii și tu erou!”.

Președintele Asociației, Buna Hunor, ne-a declarat că scopul proiectului este de a pregăti cât mai multe persoane pentru ca acestea să poată acționa prompt în situații neprevăzute, atunci când câteva minute sau secunde pot fi vitale.

Publicitate

Primul curs gratuit din cadrul caravanei a avut loc în data de 26 februarie, beneficiari fiind membrii organizației de tineret „Szi@” din localitatea Sântionlunca, iar marți, caravana „Fii și tu erou!” a ajuns la membrii Asociației de tineret „Illisz” din Ilieni.

„Vom ține gratuit cursuri de prim ajutor pentru asociații, fundații, clase de elevi, vom merge oriunde suntem chemați (…) Săptămâna viitoare mergem în orașul Covasna, vom merge apoi și la Târgu Secuiesc, dar vreau să ajungem la cât mai multe fundații și asociații, să creștem  astfel rata de supraviețuire a populației în caz de nevoie. Intervenția rapidă pentru acordarea primului ajutor este foarte importantă! Primele două minute sunt cruciale, de exemplu, în cazul unui stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire cresc cu 60-70%”, ne-a spus Buna Hunor.

Acesta a subliniat că sunt respectate toate măsurile de protecție anti-pandemie, respectiv păstrarea unei distanțe suficiente între participanți, purtarea măștilor de protecție pe toată durata cursului, și limitarea numărului de participanți la cel mult 20.

„Respectăm toate măsurile de protecție: cursurile se țin cu distanță fizică, toată lumea poartă mască de protecție, avem dezinfectanți, facem un fel de triaj înainte, asigurăm culoare separate, deci pe o ușă se intră, pe alta se iese. Sunt 20 de persoane într-o grupă, iar dacă sunt mai mulți doritori ținem două cursuri de prim ajutor, astfel încât să respectăm măsurile anti-COVID”, a subliniat președintele Asociației.

„Vrem să dovedim că se pot face lucruri și în timpul pandemiei!”

Voluntarii Asociației și-au propus să își ocupe cu folos timpul „liber” în perioada pandemiei, dar și să demonstreze că, în ciuda restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, astfel de activități pot avea loc în condiții sigure.

„Am spus că nu are rost să stăm acasă în timpul pandemiei COVID-19, mai bine mergem și ținem gratuit toate aceste cursuri, și astfel câștigăm persoane care vor putea în viitor să acorde primul ajutor. Nu vreau să stăm degeaba, vreau să ajutăm oamenii! Și nu vreau să aud că nu se poate face ceva din cauză că e pandemie! Vreau să dovedim că se poate!”, a subliniat Buna Hunor.

La finalul anului trecut, membrii Asociației au susținut online cursuri gratuite de acordare a primului ajutor nou-născuților și copiilor mici, în cadrul cărora participanții – părinți tineri sau bunici, au învățat tehnici de resuscitare cardio-pulmonară a sugarilor și copiilor în caz de obstrucții ale căilor respiratorii sau de convulsii febrile.

La prima ședință s-au înscris cursanți cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, majoritatea fiind femei (doar aproximativ 3% au fost bărbați).

Asociația a demarat și un program dedicat cadrelor didactice, pentru ca acestea să știe cum să reacționeze în situații neprevăzute. Fiecare cursant primește la final un certificat de absolvire, a cărui valabilitate este de 1 an.

Colecție impresionantă de manechine

Colecția de manechine medicale a Asociației Salvatore este una cu adevărat impresionantă. În luna septembrie a anului trecut, cu sprijinul Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria, aceștia au achiziționat singurul manechin medical politraumatic din județ, care poate fi utilizat pentru experimentarea reacţiilor pacientului la anumite proceduri, cum ar fi pierderea cunoștinței, stopul cardio-respirator, hemoragii, luxații, amputații, entorse, fracturi, arsuri, diferite plăgi, înec sau sufocare cu un corp străin.

Manechinul, care costă în jur de 9.000 de lei, are puls și sângerează, astfel că participanții la cursuri pot învăța, printre multe altele, cum să pună o perfuzie, să stopeze o hemoragie sau să readucă la viață pacientul prin masaj cardiac.

Pe lângă acest manechin, Asociația are în dotare, printre multe altele, un defibrilator semiautomat, mai multe manechine pentru acordarea primului ajutor de bază, de resuscitare cardio-pulmonară, sau veste pentru exersarea manevrei Heimlich. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio