Ştiri locale

Bază Salvamont şi centru de formare şi promovare turistică, în zona Balvanyos

O bază Salvamont şi un centru de formare şi promovare turistică vor fi amenajate în zona Balvanyos, în locul unei clădiri ce urmează a fi demolată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, joi, că imobilul, aflat în localitatea Bixad, a fost folosit pe vremuri de drumari şi se află într-o stare avansată de degradare, prin urmare va fi demolat, iar în locul lui va fi construită o nouă clădire.

În proiectul postat pe pagina de internet a Consiliului Judeţean se menţionează, printre altele, că zona Balvanyos este una dintre principalele zone turistice ale judeţului Covasna, iar realizarea unei baze Salvamont şi a unui centru de formare şi promovare, unde se vor putea organiza diferite întâlniri, şedinţe de lucru, seminarii în domeniile de salvare montană şi protecţia naturii, este bine-venită.

„Situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos este un obiectiv cu valoare ridicată din punctul de vedere al protecţiei naturii. Prezintă unicat, din punct de vedere geologic, rolul esenţial l-a jucat activitatea vulcanică, ce a modelat această zonă prin crearea unor cratere, într-unul dintre acestea aflându-se unicul lac vulcanic din România, lacul Sfânta Ana, şi depunerea materialului rezultat în urma fenomenelor vulcanice pe povârnişul conului vulcanic. Masivul Ciomad-Puturosu constituie cea mai tânără formaţiune vulcanică a Munţilor Harghita. Fiind o zonă vulcanică, situl este caracterizat de fenomene postvulcanice precum mofete, grote şi peşteri mici, izvoare cu apă minerală. Situl ROSCI0037 Ciomad-Balvanyos face parte din categoria siturilor de importanţă comunitară, desemnat pentru prezenţa a cinci habitate şi 12 specii de importanţă comunitară. Scopul sitului este menţinerea pe termen lung a stării de conservare favorabilă a acestor specii şi habitate. În vederea atingerii obiectivelor sus-menţionate este bine-venită realizarea unei clădiri în care se pot organiza seminarii pentru asigurarea condiţiilor optime de vizitare, astfel încât speciile şi habitatele de interes conservativ să nu fie afectate”, se arată în documentul menţionat.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la peste 5 milioane de lei, iar pentru realizarea acestui proiect se vor asigura fonduri din bugetul judeţului şi se va încerca şi atragerea de fonduri europene.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio