Ştiri locale

Baraolt, prima localitate din judeţ în care oamenii se pot pensiona mai devreme fără să fie penalizaţi

Oraşul Baraolt a fost inclus pe lista localităţilor unde locuitorii pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizaţi, deoarece au trăit cel puțin 30 de ani în condiţii de poluare permanentă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de luni legea care prevede extinderea categoriilor de beneficiari, iar fostul oraş minier a fost inclus pe listă, alături de alte 26 de localităţi din țară, datorită exploatațiilor care au funcționat în localitățile Baraolt, Căpeni, Bodoş și Racoșul de Sus.

Publicitate

Primarul localității, Benedek-Huszár János, a precizat pentru We Radio că deși legea există de 17 ani, orașul Baraolt este primul din județ care a fost inclus în această listă.  

„Nu este exclus ca această arie să fie extinsă în toată zona Baraoltului, pentru că legea spune că sunt vizați locuitorii pe o rază de 8 km față de zona unde s-a desfășurat activitatea. Activitate propriu-zisă nu a fost numai la Căpeni, ci și la Baraolt, Bodoș și Racoș. Normele metodologice încă nu au fost aprobate și nu am văzut cum se aplică, dar dacă luăm astfel, atunci doar localitățile Belin și Aita Seacă nu intră în acea arie de 8 km. Înainte să apară normele metodologice este timpuriu să vorbim, în momentul de față există cadrul legal prin care prima localitate din tot județul Covasna este Baraolt, care a fost inclus în această derogare cu privire la limita vârstei de pensionare. Până în momentul de față, de 17 ani de când este această lege, nicio localitate covăsneană nu a beneficiat de aceste facilități, Baraolt este prima localitate”, ne-a explicat edilul.

Economia zonei s-a prăbușit odată cu închiderea minelor

Localitatea Baraolt s-a dezvoltat începând cu anul 1839, datorită exploatării rezervelor de cărbune existente în subsolul acestei zone, iar Căpeni a fost un important centru minier de extracție a lignitului în perioada postbelică.

Minele din județul Covasna au început să fie treptat închise începând cu anul 1970. În zona Baraolt, primele închise au fost cele subterane, printr-un program finanțat de Banca Mondială, iar în 2007 deja nu mai exista activitate în niciuna dintre exploatările miniere din zonă.

„Prima dată a fost deschisă mina Căpeni, pe atunci era un extravilan, un cătun al localității Căpeni unde a fost descoperit lignitul, iar primele exploatări au fost făcute la începutul anului 1870. Exploatarea minieră din zona Baraolt are un istoric de 150 de ani. Începând cu anii 1950 și până în anii 1990 a fost epoca de glorie a exploatării lignitului din zonă, atunci au fost 3 exploatări miniere subterane și mai multe cariere supraterane, dar s-a dovedit că lignitul rezultat de aici are o calitate destul de slabă. A fost folosit la centralele termice de la Brașov și Buzău, care între timp au trecut pe gaz, iar începând din a doua parte a anilor `90 această zonă a fost în declin”, ne-a povestit primarul.

Potrivit acestuia, economia zonei este pe butuci, iar investitorii ocolesc Baraoltul. În prezent, puținii locuitori rămași își câștigă existența din exploatarea lemnului sau din agricultură – cea mai mare fermă de bovine din țară putând fi găsită la Bățani, însă majoritatea au luat drumul străinătății, sau și-au căutat locuri de muncă în Sfântu Gheorghe sau Brașov.

„Într-adevăr, zona este pretabilă pentru agricultură, mai exact, localnicii se ocupă cu creșterea animalelor. Toate cele 19 sate aparținătoare zonei Baraolt au această îndeletnicire, cresc mai ales ovine și bovine. Sunt și mai multe firme care fac exploatări forestiere în zonă, dar din păcate celelalte ramuri ale industriei sănătoase nu s-au putut dezvolta. Zona s-a bazat pe această exploatație minieră, însă a rezultat un inechilibru nesănătos în favoarea minei, și s-a și văzut: atunci când mina s-a prăbușit, odată cu ea s-a prăbușit și toată economia zonei. La începutul anilor `90 au fost peste 4.000 de angajați din toată zona, iar la acea vreme erau în jur de 25.000 de locuitori. Foarte mulți oameni își caută loc de muncă în străinătate, ca șoferi de camion, muncitori la abator, în construcții, sunt foarte mulți și cei care fac naveta în zona Sfântu Gheorghe și Brașov, mai ales în construcții. În zonă sunt foarte puține locuri de muncă și nici nu prea vin investitori. Vrem să modificăm acest lucru în favoarea noastră”, ne-a mai spus Benedek-Huszár János.

Potrivit actului normativ promulgat luni de președintele Klaus Iohannis, se pot pensiona cu 2 ani mai repede persoanele care în ultimii cel puţin 30 de ani au trăit în zone afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui, a şisturilor bituminoase, din cauza extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, amoniac şi derivate, cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, sau a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Lista include, pe lângă orașul Baraolt, încă 26 de localităţi, printre care Bacău, Oneşti, Năvodari, Târgovişte şi Titu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio