Ştiri locale

Doar 150 de pomi de Crăciun scoși la vânzare de Direcția Silvică Covasna: „Pentru protejarea speciei recomandăm pomii în ghiveci, pot fi replantați la primăvară”

În câțiva ani, tradiționalii brazi de Crăciun și mirosul cu care ne umpleau casele vor rămâne doar o amintire. Din dorinţa de a proteja pădurile, tot mai multe familii aleg bradul ecologic, sau pomii de Crăciun în ghiveci, care ulterior se pot întoarce în natură.

Tot din acest considerent, Direcția Silvică Covasna va scoate la vânzare în această perioadă doar 150 de brazi și molizi, cantitatea fiind cu 100 de exemplare mai mică față de anul trecut, iar pentru protejarea regenerărilor naturale, recomandă populației să achiziționeze pomi în ghivece, care să poată fi replantați în primăvară. 

Publicitate

Conducerea instituției precizează că recoltarea se va face din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Ocoalele Silvice Brețcu și Tălișoara, și doar „în baza unei solicitări ferme”, pentru protejarea speciei și evitarea tăierilor fără valorificare.

„În acest an se vor recolta doar 150 de pomi de Crăciun, din care 100 din specia brad și 50 din specia molid, pentru onorarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în vigoare al RNP-Romsilva și a solicitărilor de acordare gratuită a pomilor de Crăciun, care se înregistrează din partea unor asociații și fundații, centre sociale, cămine pentru persoane vârstnice, biserici, școli, grădinițe și alte instituții bugetare, iar disponibilul se va valorifica numai către persoane fizice (…) Pentru protejarea și evitarea recoltării fără valorificare a pomilor de Crăciun din specia molid, aceasta se va face doar pe bază de solicitare fermă”, a transmis directorul Direcției Silvice Covasna, ing. Gheorghe Alexe Muntean, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Potrivit acestuia, fiecare pensionar care a făcut cerere în acest sens, dar și fiecare salariat al instituției va primi gratuit câte un pom de Crăciun, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.

Prețurile au rămas neschimbate față de anul trecut și variază între 15 și 35 de lei (fără TVA), în funcție de specie și mărime.

Astfel, pentru exemplarele din specia brad de până la 1,30 metri vom scoate din buzunar 25 lei, în vreme ce molidul se va vinde cu 15 lei bucata; iar pentru brazii cu mărimi cuprinse între 1,31 metri și 2 metri vom plăti 30 lei, în vreme ce un molid ne va costa 20 lei. Brazii cu înălțime cuprinsă între 2,01 și 3 metri vor costa 35 lei, în timp ce molizii vor costa doar 25 lei, iar exemplarele cu înălțimi mai mari de 3,0 metri, considerați comenzi speciale, se vor valorifica și în acest an la prețul de 50 lei/ metru (fără TVA).

„În situația în care valorificarea se va face din alte locuri decât cele pentru care s-au stabilit prețurile de mai sus, la acestea se vor adăuga toate costurile efective aferente transportului, manipularii și depozitării”, transmite conducerea Direcției Silvice Covasna.

12 ani în pădure, câteva săptămâni „suport” pentru ornamente şi apoi sfârșește la gunoi…

Pentru ca un brad să ajungă la o înălţime de 1,80 – 2 metri, adică numai bun de pus în casă și împodobit, este nevoie de 12 ani. 

Anual, milioane de pomi din speciile brad și molid sunt sacrificați pentru a deveni pentru câteva zile „suport” pentru luminițe și ornamente, ca mai apoi să sfârșească la gunoi, și uneori nici acolo… dacă e să ne amintim de comoditatea unora care alegeau să „scape” de brazii de Crăciun aruncându-i de la balcon.

Despre asta scriam la începutul anului trecut (AICI), când spuneam că e oarecum de înțeles, că este mai simplu să te folosești de legile fizicii decât să cobori câteva etaje cu un pom mare și greu, răspândind ace de brad în toată casa scării, însă din păcate unele persoane „uitau” să mai și cobare să îl ridice din fața blocului de unde l-au aruncat. Nemaivorbind de riscul ca pomul respectiv să accidenteze în cădere vreun trecător sau să zgârie mașinile parcate în fața blocurilor.

Sunt „obiceiuri” care cu timpul pot dispărea, dacă tot mai multe persoane vor opta pentru brazi artificiali sau în ghiveci, fapt ce va duce la o sădere tot mai mare a cererii pentru pomii sacrificați, iar Direcția Silvică Covasna anunța încă de anul trecut că de la un an la altul brazii se vor vinde în număr tot mai mic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio