Ştiri locale

Șefa secției de Psihiatrie infantilă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, despre efectele pandemiei: „Cred cu tărie că vom avea de-a face cu un val de tulburări emoționale”

Numărul pacienților cu tulburări alimentare care au ajuns la secția de Psihiatrie infantilă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe de la începutul pandemiei a crescut considerabil,  spune șefa compartimentului, dr. Andreea Salan, potrivit căreia există „o explozie” a cazurilor de anorexie în rândul minorilor.

Într-o conferință de presă, aceasta a afirmat că un factor important este „ruperea” adolescenților de anturaj, lipsa socializării, și izolarea acestora în mediul online, lucru care, post-pandemie, va duce la și mai multe tulburări de adaptare în rândul acestora.

Publicitate

„Pentru noi a fost o surpriză această erupție de tulburări de alimentație – în cea mai mare parte restricții alimentare cu scăderi ponderale importante. Chiar dacă nu există ca în străinătate centre dedicate tulburărilor de instinct alimentar, se poate lucra foarte bine și la noi, și deja avem chiar o experiență și o rată de reușită foarte bună. Avem în terapie 8 cazuri care vin săptămânal sau bisăptămânal, o parte au medicație, o parte nu, dar rata noastră de succes, în general, pe această tulburare oarecum nouă este foarte bună (…) Este nevoie de foarte multă empatie, este nevoie ca familia și copilul să se simtă acceptați, neculpabilizați, nu îi punem la zid ci venim către ei și le întindem nu o mână, ci două”, a explicat medicul primar specialist în Psihiatrie pediatrică, dr. Andreea Salan.

Aceasta subliniază importanța socializării în rândul adolescenților, despre care spune că au nevoie să petreacă mult timp cu prietenii pentru a se dezvolta sănătos: „Relația cu familia, chiar dacă este una foarte bună, se rupe la un moment dat, adolescentul are nevoie de prieteni cărora să le împărtășească emoții, trăiri (…) Și dintr-o dată această rețea s-a rupt, pur și simplu. Au rămas izolați în fața unui calculator. În urmă cu un an recomandam cel mult jumătate de oră de calculator pe zi, acum le spunem să nu se ridice de la calculator pentru că au ore”.

„M-a alarmat că rata de suicid în Japonia a depășit în octombrie rata deceselor Covid”

Specialistul trage un semnal de alarmă și spune că izolarea tinerilor de anturaj în această perioadă poate duce la creșterea numărului de sinucideri, dând exemplul Japoniei, unde potrivit unui studiu, în luna octombrie a acestui an numărul sinuciderilor l-a depășit pe cel al deceselor survenite în urma complicațiilor cauzate de virusul SARS-CoV-2.

„Este dovedit, cel puțin în Japonia, unde sunt foarte riguroși și știm ce educație au și ce conservatori sunt într-o anumită măsură, dar rata de suicid în luna octombrie era mai mare decât rata deceselor în urma complicațiilor cauzate de Covid. M-a alarmat și m-a impresionat. Pe de-o parte, rata de supraviețuire a infecțiilor cu SARS-CoV-2 este mult mai bună acolo, categoric, dar este îngrijorător faptul că pentru prima dată în acest an rata sinuciderilor depășește rata deceselor Covid. Este un semnal de alarmă mai ales în populația tânără și în populația feminină pentru că este cea mai afectată de scăderea veniturilor, de pierderea locurilor de muncă, de incapacitatea de a mai face față ca mamă, ca femeie, în toate sarcinile vieții. Cred cu tărie că vom avea de-a face cu un val de tulburări emoționale”, a punctat medicul.   

La rândul său, medicul specialist Adriana Ianchiș, coordonatoarea Centrului județean de Sănătate Mintală spune că fiecare caz în parte este diferit, foarte importante fiind mediul din care minorii provin și suportul pe care aceștia îl primesc din partea familiei în această perioadă.

La secția de Psihiatrie infantilă a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, care funcționează alături de secția de Neurologie Pediatrică și de Centrul județean de Sănătate Mintală în clădirea de pe strada Gábor Áron, ajung săptămânal 4-5 pacienți noi, lunar fiind tratate în jur de 15-20 de cazuri.  

Majoritatea afecțiunilor tratate sunt cele de spectru autist, ADHD, sau tulburări de învățare precum dislexia, disgrafia sau discalculia.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate
banner we radio