Ştiri locale

Autopsie în cazul unui pacient decedat după ce a fost plimbat de la Sfântu Gheorghe la Braşov şi înapoi

Directorul medical al Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, dr. Roşu Matyas, a declarat că majoritatea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, trataţi la secţia de Boli infecţioase, au forme medii şi grave ale bolii, neexistând pacienţi asimptomatici, întrucât cazurile uşoare sunt externate după două sau trei zile de la internare, dacă se constată că au posibilitatea de a se izola la domiciliu. În schimb, există un număr mare de pacienţi care au comorbidităţi.

„Marea majoritatea a cazurilor sunt medii şi grave, din fericire avem un sistem de oxigen destul de bine pus la punct deci pot beneficia de oxigenoterapie. Avem foarte mulţi pacienţi cu comorbidităţi, am încercat să rezolvăm această problemă în sensul că zilnic un medic cardiolog lucrează pe secţia COVID, pe lângă el mai avem unul sau doi medici internişti care lucrează tot în clădirea de Infecţioase. Dacă este nevoie, bineînţeles, şi alte specialităţi fac consultaţiile interdisciplinare. În ultima săptămână, alţi 7 covăsneni şi un pacient din judeţul Braşov care se aflau internaţi cu suspiciune sau diagnostic COVID-19 au decedat, având vârste cuprinse între 46-87 de ani. O femeie de 46 ani cu obezitate morbidă, penumonie bilaterală dată de COVID-19 și insuficienţă respiratorie, o alta în vârstă de 69 cu insuficienţă respiratorie, pneumonie și hipertensiune arterială, dar şi un caz un pic mai deosebit, un bărbat de 79 de ani care a suferit un accident casnic, a căzut, a fost găsit şi adus în spitalul nostru”, a explicat directorul medical, dr. Roşu Matyas.

Publicitate

Potrivit acestuia, bărbatul a suferit o fractură cervicală care necesita o intervenţie chirurgicală, astfel că a fost transferat la un spital din judeţul Braşov, însă după 24 de ore a fost trimis înapoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe unde, din păcate, a decedat.

Pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului, urmează ca serviciul de Medicină Legală să facă o autopsie.

„După examinările radiologice prezenta o fractură de coloană cervicală cu dislocare care trebuia operată. La examinarea toracelui, la CT era suspect de infecţie cu SARS-CoV-2, i-am făcut testul, încă nu aveam rezultatul, dar cum în spitalul nostru nu avem neurochirurgie ca să se poată rezolva această fractură am încercat să îl trimitem la Braşov, unde cu foarte mare greutate şi inclusiv cu intervenţii la Bucureşti, a fost trimis a doua zi după-masa. A fost examinat, evaluat, după 24 de ore ne-a fost trimis înapoi pentru continuarea tratamentului conservator, deci nu a fost operat din cauza vârstei şi a comorbidităţilor. Din păcate a decedat la noi, şi fiind un caz medico-legal îi vom face autopsie ca să vedem decesul în ce proporţie s-a datorat infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât acelei fracturi de coloană cervicală”, a explicat dr. Roşu Matyas.

Conducerea spitalului spune că în acest caz nu poate fi vorba despre malpraxis şi chiar dacă nu ar fi suferit de infecţia cu SARS-CoV-2, nu ar fi putut fi operat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio