Ştiri locale

Bilanț Garda de Mediu Covasna: amenzi de peste 850.000 lei în acest an

Comisarii Gărzii de Mediu Covasna au derulat, până la finalul lunii octombrie, aproape 300 de inspecții planificate și neplanificate pe raza județului, în cadrul cărora au verificat, printre altele, respectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, a dispozițiilor din actele de reglementare, dar şi a reclamaţiilor.

În urma neregulilor constatate, în cazul a 8 firme din județ s-a dispus suspendarea activității, iar în alte 4 situații au fost înaintate propuneri de suspendare a actelor de reglementare, dar și o sesizare a organelor de cercetare penală.

Publicitate

De asemenea, au fost aplicate 50 de amenzi în valoare totală de 857.800 lei, și 17 avertismente, se arată într-un comunicat al instituției.

„În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2020, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Covasna au efectuat 223 inspecţii neplanificate şi 75 inspecţii planificate. Ca urmare a acţiunilor de inspecţie planificate şi neplanificate realizate, au fost aplicate 67 sancţiuni principale din care: 17  avertismente şi 50 amenzi contravenţionale,  în valoare totală de 857.800 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a opt societăţi şi au fost înaintate patru propuneri de suspendare a actelor de reglementare și o sesizare ale organelor de cercetare penală”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.

Printre neconformitățile sesizate în ultimele 10 luni s-au numărat lipsa solicitării sau obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu, colectarea sau depozitarea deșeurilor neselective, abandonarea sau eliminarea deșeurilor prin ardere, transportul materialului lemnos peste ape curgătoare, nerealizarea măsurilor trasate, sau lipsa evidenței gestiunii deșeurilor.

Reamintim că la începutul lunii septembrie o firmă profilată pe exploatarea agregatelor minerale din zona localității Vâlcele a fost amendată cu 30.000 de lei pentru că activa fără a deține actele de reglementare pentru protecția mediului, așa cum prevede legea, iar comisarii de Mediu au dispus sistarea activității până la intrarea în legalitate.

O altă firmă, specializată în producția și distribuția de produse medicale și farmaceutice, a fost amendată la mijlocul lunii trecute cu 20.000 de lei, după ce a abandonat în mod ilegal deşeuri medicale în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe.

În cazul celor care aruncă deșeuri în natură, de la mijlocul lunii mai legea le permite comisarilor Gărzii de Mediu să confiște autoturismele utilizate pentru transportarea și abandonarea ilegală a deșeurilor, sancțiunea complementară fiind aprobată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio