Ştiri locale

Aproape 94% dintre covăsneni au participat la Recensământ. Sfântu Gheorghe este mult sub media județeană

A rămas mai puţin de o săptămână până când mai pot fi completate chestionarele de Recensământ. Pentru că circa 15% din populația estimată a României nu este încă recenzată, termenul limită a fost prelungit până în 24 iulie.

Conform celor mai recente date ale Direcției Județene de Statistică (DJS), rata de recenzare în județul Covasna este de 93,78%, iar 19 localități, printre care și Întorsura Buzăului, au depășit 100% pe baza estimărilor făcute de INS în ceea ce privește populația.  La polul opus, sub media județeană, se află municipiile și orașele mari, Sfântu Gheorghe având o rată de 86,3%.

Publicitate

„Deocamdată stăm bine, nu suntem nici primii, dar nici ultimii. Suntem pe locul 10 ca județ la nivel de țară, cu o rată de recenzare de 93,78%. Avem 19 localități peste 100%, deja au ajuns la ținta preconizată, printre care Întorsura Buzăului, Vâlcele, Ghelința, Brețcu, sau Sita Buzăului. Mai avem câteva localități care sunt peste media județeană, dar cel mai în urmă sunt Turia, Sfântu Gheorghe, Ojdula, Târgu Secuiesc, Baraolt, deci orașele și municipiile, în afară de Întorsura Buzăului, sunt sub media județeană. Este normal, au foarte mult de recenzat, dar sper să se alinieze în următoarele zile”, ne-a explicat Andrea Illés, directoarea executivă a Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Covasna.

„Nu avem intenția să dăm amenzi, nu ăsta e scopul!”

Andrea Illés a mai explicat că au existat și situații în care, în primă fază, locuitorii nu au cooperat cu recenzorii, însă deocamdată nu au fost aplicate amenzi. DJS Covasna le recomandă locuitorilor să se asigure că formularele completate în etapa de autorecenzare au fost validate, iar în cazul în care există erori, sau nu au primit vizita recenzorilor, să se prezinte la unul din cele 15 puncte de recenzare asistată deschise pe raza județului până în data de 24 iulie.

„Sunt deja și județe care au terminat ca procent, dar nici noi nu stăm prost. O să ajungem la un procent preconizat mult peste așteptări. Sunt și persoane care nu colaborează cu recenzorii, am avut astfel de cazuri cam peste tot, dar încă nu am avut situații în care să trebuiască să fie implicate și alte organe, se rezolvă la nivel local prin coordonatori, prin recenzori-șef dacă este cazul. Nu s-au dat amenzi și nici nu avem intenția să dăm amenzi pentru că nu ăsta e scopul, dar reușim să convingem oamenii că până la urmă e pentru binele nostru. E ultima săptămână, mai avem timp, și le-aș sugera locuitorilor să verifice încă o dată dacă la autorecenzare au chestionarele validate, pentru că mai găsim persoane care declară că s-au autorecenzat dar datele lor nu se regăsesc în baza de date. Cei care încă nu au primit vizita recenzorului și știu că nu au completat chestionarul de Recensământ, să se prezinte la punctele fixe, mai avem o săptămână și să nu lăsăm pe nimeni afară, a mai spus Andrea Illés.

La Sfântu Gheorghe, punctele de autorecenzare asistată sunt: str. Martinovics Ignác nr. 2 (două puncte disponibile zilnic între orele 08:00-18:00), Finanţele Locale (str. Oltului nr. 2, zilnic între orele 08:00-18:00), str. Stadionului nr. 5 (fostul magazin Sepsi OSK, luni-vineri între orele 08:00-16:00) și str. Bánki Donát nr. 36 (luni-vineri între orele 08:00-16:00).

Pe lângă acestea, au fost înființate două puncte la Întorsura Buzăului, respectiv câte un punct de autorecenzare în localitățile Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Barcani, Chichiş, Estelnic, Ozun şi Turia, care vor funcționa până pe 24 iulie inclusiv.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio