Ştiri locale

Aproape 4 tone de deșeuri colectate la Valea Mare într-o singură zi. Primarul localității: „Cine va fi prins aruncând gunoaie în natură va primi amenda maximă”

Deși au mai rămas doar câteva zile până la încheierea campaniei naționale „Curățăm România”, demarată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la începutul lunii aprilie, tot mai multe primării din județ se implică în acțiuni de ecologizare.

Aproape 4 tone de deșeuri au fost colectate într-o singură zi, de pe raza comunei Valea Mare, la acțiunea organizată sâmbătă luând parte 20 de persoane, în frunte cu primarul, viceprimarul, angajați ai Primăriei, consilieri locali și membri ai asociației „Din inimă pentru văleni”.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, primarul Bogdan Ștefan Marin a scris că deși cantitatea de deșeuri abandonate a fost mai mică față de anul trecut, „este trist că numărul celor prezenți a fost în scădere”.

Edilul a mai precizat că Primăria va continua să organizeze și să ia parte la astfel de acțiuni, iar persoanele prinse că abandonează deșeuri în natură vor primi amenda maximă.

„Ne-am alăturat programului național Curățam România și am reușit să colectăm și de data aceasta o cantitate considerabilă de deșeuri, în jur de 3-4 tone. Un lucru îmbucurător, nu a mai fost cantitatea de anul trecut, dar totuși a fost. O să continuăm în acest fel, până când suntem convinși că aceste cantități o să se scadă considerabil. S-au curățat șanțurile care aparțin drumului județean 121A, de la intrarea în localitate, până sus în Vârful Agăului, incluzând zona serpentinelor și zona din sus de La Vica. Ce este mai trist, dar lucrul acesta nu ne descurajează, este că în loc să fim într-un număr din ce în ce mai mare la astfel de acțiuni civice, necesare și în folosul nostru, al tuturor cetățenilor acestei comune, și nu numai, numărul celor prezenți anul acesta a fost în scădere, nu doar în scădere dar și cu aceleași persoane prezente la acțiunile de anul trecut (…) Pe viitor, sperăm ca numărul oamenilor prezenți la astfel de acțiuni să crească, Primăria și Consiliul Local, sunt acolo, în prima linie, dar avem nevoie de ajutor, doar împreună și uniți reușim! Atenție! Ne menținem promisiunea: cine va fi prins va suporta amenda maximă, indiferent de cine este!”, a scris edilul.

Acțiune de ecologizare la Zagon, cu sprijinul elevilor, pompierilor și reprezentanților bisericilor

Și Primăria comunei Zagon va organiza, timp de două zile, o acțiune de ecologizare pe raza localităților Zagon și Păpăuți, la care vor lua parte reprezentanți ai bisericilor Catolică, Reformată și Ortodoxă, elevii școlilor din comună, membri ai organizației de tineret „Mikes Kelemen”, angajații Ocolului Silvic privat, cei ai Primăriei, dar și câțiva pompieri voluntari.

Cele două acțiuni vor fi organizate în zilele de marți și joi, începând cu ora 09:00, cu pornire din fața sediului Primăriei.

„Dacă curățenia mediului este importantă pentru tine, alătură-te și TU”, a se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Zagon.

În ultimele săptămâni, zeci de tone de deșeuri au fost colectate de pe raza județului Covasna, în acțiunile de ecologizare derulate cu sprijinul Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcției Silvice, și primăriilor din județ.

Campania națională „Curățăm România”, derulată sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, se încheie în data de 4 mai.

La nivel național, acțiunile de ecologizare sunt finanțate de Ministerul Mediului, care a pus la dispoziția primăriilor un buget total de 20 de milioane de lei. În funcție de numărul locuitorilor, autoritățile locale vor primi sume între 3.000 și 30.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Primăria comunei Valea Mare  

Publicitate
banner we radio