Ştiri locale

Amenzi de aproape 420.000 de lei date de OPC Covasna în acest an. Comisarii au retras de la comercializare produse în valoare de peste 141.000 lei

Peste 420.000 de lei este valoarea totală a amenzilor aplicate de la începutul acestui an în județul Covasna, în urma controalelor derulate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC). Cea mai mare amendă, în valoare de 30.000 de lei, i-a fost aplicată unui prestator de energie electrică pentru neaplicarea prevederilor legii privind schemele de compensare lunare la plata facturilor aferente sezonului rece 2021-2022.

În perioada ianuarie – aprilie, pe raza județului Covasna au fost derulate 343 de controale pentru verificarea modului în care sunt comercializate echipamentele de uz casnic, jucăriile, diferite suplimente alimentare, florile, zahărul și mierea, produsele pascale, ouăle și peștele, produsele textile și încălțămintea, dar și anumite produse cosmetice. Totodată, comisarii OPC au făcut verificări și la furnizorii de energie electrică și gaz, stațiile de distribuire a carburanților, dezvoltatorii imobiliari, IFN-uri, producătorii de alimente ecologice, hiper și supermarketuri.

Publicitate

„Principalele aspecte verificate au fost legalitatea funcționării operatorului economic, informarea consumatorilor, etichetarea produselor, modul de indicare a prețurilor, respectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor, respectarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale, etc. Principalele nereguli constatate au fost: practici comerciale incorecte, nerespectarea măsurilor dispuse prin actele de control, comercializarea produselor nesigure, nerespectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor, utilizarea unor mijloace de măsurare neverificate metrologic, lipsa traducerii în limba română a informațiilor de pe eticheta produselor, lipsa informațiilor de pe eticheta produselor, existența unor informații care nu pot fi probate pe eticheta produselor, nerespectarea condițiilor prescrise și declarate,  comercializarea unor produse expirate. Valoarea sancțiunilor dispuse în perioada ianuarie – aprilie 2022 a fost de 419.500 lei”, ne-au transmis reprezentanții CJPC Covasna.

Pe lângă amenzile aplicate, au fost retrase de la comercializare 280 kg de produse alimentare, 403 bucăți de produse nealimentare și alte 58,64 kg materiale de construcții. Valoarea totală a produselor oprite temporar de la comercializare s-a ridicat la 125.725 lei, iar valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare a fost de 15.500 lei.

Un sfert dintre reclamațiile înregistrate în acest an la OPC au fost neîntemeiate

Aproximativ un sfert dintre reclamațiile înregistrate de la începutul acestui an la OPC Covasna au fost neîntemeiate, iar cele mai multe au vizat companiile de telefonie mobilă și furnizorii de energie electrică și gaze.

Până la finalul lunii aprilie au fost înregistrate 199 de sesizări, dintre care 50 s-au dovedit a fi neîntemeiate, potrivit reprezentanților instituției. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul reclamațiilor a fost în ușoară scădere, în perioada ianuarie – aprilie 2021 fiind înregistrate 212 reclamații.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio