Ştiri locale

Internatul Colegiului „Székely Mikó” și Grădinița „Napsugár” din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate cu fonduri europene

Internatul Colegiului Național „Székely Mikó” și Grădinița cu Program Prelungit (GPP) „Napsugár” din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate și modernizate cu fonduri europene, valoarea totală a celor două investiții depășind 11,4 milioane de lei.

Consilierii locali au aprobat, în ședința extraordinară de vineri, depunerea celor două proiecte în vederea finanțării acestora prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și sumele maxime eligibile, respectiv contribuțiile proprii pe care Primăria le va avea la toate cheltuielile care exced valoarea eligibilă în cele două proiecte.

Publicitate

Peste 8,5 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea internatului

Întregul complex de clădiri al Colegiului Naţional „Székely Mikó” a fost renovat recent, lucrările constând, printre multe altele, în înlocuirea ferestrelor, repararea acoperișului, vopsirea pereților și fațadelor exterioare, dotarea sălilor de clasă cu mobilier nou și renovarea coridoarelor și toaletelor.

Acum, autoritățile locale intenționează să modernizeze și internatul din str. Gábor Áron, nr. 18, în vederea eficientizării consumului energetic, motivând că, în prezent, tâmplăriile exterioare sunt neeficiente energetic, uşile interioare şi exterioare sunt degradate, pereții necesită izolare termică, iar radiatoarele sunt, în mare parte, cele inițiale din fontă, cu robinete reglaj parţial functionale. De asemenea, instalația electrică și rețeaua de apă şi canalizare sunt învechite, pardoseala din camere, de pe coridoare şi din băi este uzată, iar scările exterioare sunt într-o stare de degradare avansată.

Valoarea totală a investiției se ridică la 8,502,905 lei.

„Având în vedere vechimea imobilului, cât şi aspectele prezentate, rezultă necesitatea creșterii performanței energetice a clădirii prin înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic pentru încălzire aferentă părților comune, schimbarea instalației electrice, a rețelelor de canalizare şi apă, schimbarea tâmplăriilor şi modernizarea clădirii, respectiv necesitatea instalării unor sisteme de producție de energie din surse regenerabile”, se arată în Proiectul de hotărâre.

Lucrările vizează, pe lângă reabilitarea rețelelor de distribuție şi înlocuirea instalațiilor de încălzire, și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare; reabilitarea sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice; termoizolarea pereților exteriori; retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED; dar și refunctionalizarea imobilului, amenajarea a 10 camere pe fiecare etaj cu baie proprie și sală pentru pregătirea şi consumarea preparatelor alimentare.

Totodată, pe fiecare etaj al clădirii internatului va exista o sală de lectură; va fi amenajată o  cameră pentru pedagogul şcolar, dar și o sală sport şi o sală comunitară la parter.

Reabilitarea camerelor şi a grupurilor sanitare este și ea în plan, iar lucrările mai includ schimbarea uşilor interioare şi exterioare; echiparea clădirii cu sistem de detectare şi de alarmă la incendiu; refacerea finisajelor interioare şi exterioare; hidroizolație/ reabilitare acoperiş; reabilitarea scării exterioare; implementarea energiei din sursă regenerabilă și instalarea unui sistem de producere a energiei din sursă regenerabilă.

Stație de încărcare pentru vehicule electrice

Potrivit proiectului, tot în cadrul acestor lucrări va fi amenajată și o stație de încărcare pentru vehiculele electrice, cu o capacitate de peste 22kW, cu două puncte de încărcare per stație, la fiecare 2.000 mp arie desfășurată renovată.

Aproape 3 milioane de lei pentru modernizarea Grădiniței „Napsugár”

Veche de peste 40 de ani, Grădinița cu Program Prelungit „Napsugár”, arondată Școlii Gimnaziale „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, va trece și ea printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare.

Autoritățile locale au în plan izolarea anvelopei clădirii, inclusiv schimbarea tâmplăriei şi a uşilor exterioare, reabilitarea și schimbarea rețelelor de distribuție şi înlocuirea instalațiilor de încălzire, schimbarea / reabilitarea cazanelor, retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED, reabilitarea acoperişului, amenajarea scărilor exterioare și instalarea unor panouri fotovoltaice.

„Cladirea instituției antepreşcolare în cadrul GPP Napsugár (…) a fost construită în anul 1978 (…) Clădirea dispune de o instalație de încălzire învechită și neeficientă energetic; radiatoarele sunt, în mare parte, cele inițiale din fontă, cu robinete de închidere şi reglaj parțial funcționale; instalația electrică, rețeaua de apă şi canalizare sunt învechite; scările exterioare sunt într-o stare de degradare avansată; tâmplăriile exterioare sunt ineficiente energetic; acoperișul clădirii necesită reabilitare; clădirea necesită izolare termică. Având în vedere vechimea imobilului de peste 40 de ani, cât şi aspectele prezentate mai sus, rezultă necesitatea creşterii performanței energetice a clădirii”, se arată în Proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a investiției, în cazul Grădiniței, se ridică la 2,961,225 lei cu TVA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio