Ştiri locale

111 programe înscrise în acest an la Zilele Sportive Sfântu Gheorghe (23-25 septembrie)

Au rămas mai puțin de zece zile până la a 15-a ediție a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe – cel mai mare eveniment sportiv din județul Covasna, programat să aibă loc în ultimul weekend al lunii (23-25 septembrie), iar organizatorii au prezentat noutățile din acest an.

Programul cuprinde nu mai puțin de 111 activități sportive pentru toate vârstele, care se vor desfășura timp de 3 zile în mai multe locații din centrul orașului. Printre acestea se numără diferite programe pentru copii și familii, concursuri de alergare, campionate de tenis cu piciorul, streetball, tiroliană, ciclism, călărie, programe cu câini, baschet, fotbal, sau handbal.

Publicitate

„Ca în fiecare an, încercăm să organizăm programe pentru toată lumea, pornind de la cei mai mici, şi până la sportivii profesionişti adulţi şi tineri. Cele mai multe programe pentru copii le vom avea duminică, de Ziua familiilor. Vor fi programe cu câini, tiroliană, concursuri de alergări, vom avea foarte multe competiţii. Printre programele noi se numără Safety bike, al cărui scop este conştientizarea asupra modului de a conduce motocicleta. Vom avea o competiție denumită Ronaldo Challenge, în cadrul căreia va fi atârnată o minge de fotbal la înălţimea de la care Cristiano Ronaldo a marcat un gol, iar provocarea va fi ca participanții să reuşească să lovească mingea cu capul, premiul fiind un tricou inscripționat cu sigla Zilelor Sportive. Şi în acest an vom organiza Saint George Fittest Challenge, care va avea loc în centrul oraşului, dar şi o competiţie pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean, actori şi presă. Vom avea două zile de încălzire în care Consiliul Judeţean organizează diverse programe, inclusiv pentru vârstnici. Cei din Consiliu se vor deplasa pe biciclete la Căminul Zathureczki Berta şi la Azilul de bătrâni de la Hăghig, iar miercuri va fi gimnastică de înviorare pentru personalul Consiliilor Judeţean şi Local”, a explicat Nemes Áron, directorul Clubului Sportiv Școlar și principalul organizator al evenimentului.

Éva Tófalvi, invitată specială la festivitatea de deschidere

Deschiderea oficială a Zilelor Sportive va avea loc vineri, de la ora 17:00, cu tradiționala cursă de alergare care în acest an o va avea invitată specială pe fosta biatlonistă Éva Tófalvi, originară din Miercurea Ciuc. În vârstă de 43 de ani, sportiva a participat de-a lungul carierei la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă şi a fost purtătoarea drapelului României la festivităţile de deschidere din 2002, 2010 și 2014.

Pe lângă programele sportive, sâmbătă, pasionații de motociclism vor putea lua parte la un curs de siguranță și perfecționare în conducere, care va avea loc între orele 10:00 și 16:00 în parcarea noului stadion Sepsi OSK, iar duminică, pasionații autovehiculelor de epocă vor putea admira mașinile expuse în centrul orașului, în cadrul Expoziției Retro organizată de Retromobil Club România.

Participanții vor putea încerca și în acest an pista de pumptrack, vor putea participa la o tură de mountain bike pe traseul Sfântu Gheorghe – Pasul Vadas – Aita Medie – Aita Mare – Belin –Araci – Sfântu Gheorghe, se vor putea bucura de zonele de relaxare unde vor avea loc workshopuri pentru un stil de viață sănătos, sau vor putea urmări spectacole de jonglerii cu focul prezentate de Trupa Studio M.

Noutăţile acestei ediţii

Potrivit organizatorilor, față de edițiile precedente, în acest an va fi amenajată o singură scenă pentru fitness și diferite demonstrații sportive, aceasta urmând să fie amplasată în fața Teatrului „Tamási Áron”. În schimb, tot ca un element de noutate, duminică vor fi organizate o serie de activități în fața Casei cu Arcade.

„Noi, ca organizatori, ne gândim şi ce poate face bunica la Zilele Sportive, când iese cu nepotul de la biserică, şi considerăm că şi această categorie va găsi foarte multe activităţi. Aşteptăm şi sportivi amatori, paleta de activităţi este foarte largă, avem 111 programe din care în mod sigur îşi vor găsi ceva potrivit”, a declarat alpinistul Tulit Zsombor, unul dintre organizatori.

Consilierul județean Ambrus József a amintit că în ultimii ani autoritățile județene au acordat sume importante pentru susținerea activităților sportive, precizând că în acest an domeniul sportului a primit o finanțare în valoare de 7 milioane de lei din partea Consiliului Județean Covasna.

„De peste un deceniu, Consiliul Judeţean a început să finanțeze tot ce înseamnă sport de performanţă, sport de masă, sport de tineret, iar anul acesta am ajuns la o finanţare de 7 milioane de lei – o sumă imensă pentru judeţul nostru, dar eu cred că merită, iar rezultatele dovedesc asta. În ceea ce priveşte Zilele Sportive, am ajuns la a 15-a ediţie, îi cunosc pe organizatori, ştiu de ce sunt capabili, şi sunt absolut convins că oraşul va fi plin, mai ales de copii. Invit profesorii de educaţie fizică şi antrenorii să fie prezenţi, poate, poate câte un elev va ajunge să facă şi sport de performanţă”, a declarat Ambrus József.

Viceprimarul municipiului, Vargha Fruzsina, a vorbit despre importanța organizării unor astfel de evenimente, într-o lume în care tinerii aleg mai degrabă tehnologia în detrimentul activităților fizice.

„Aş vrea să felicit organizatorii pentru a 15-a ediţie a Zilelor Sportive (…) Pentru mine este mereu o plăcere să mă plimb prin oraş în aceste 3 zile, pentru că este plin de copii, de tineri şi de diferite activităţi sportive. Consider că sportul ne învaţă să fim umili, ne învaţă gândirea în comunitate, să avem respect reciproc şi fair play. Noi, liderii comunităţii, profesorii de educaţie fizică şi ONG-urile, trebuie să sprijinim împreună aceste evenimente sportive, fiindcă trăim înconjuraţi de diferite gadgeturi, şi de aceea este foarte important să avem astfel de activităţi”, a spus viceprimarul.

Ediția din acest an a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe se va încheia duminică printr-o alergare „colorată”, la care locuitorii orașului sunt așteptați să participe în număr cât mai mare, îmbrăcați în tricouri de culoare albă, urmând să încheie cursa colorați din cap pana-n picioare în diverse culori.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul Zilelor Sportive (AICI), dar organizatorii atrag atenția că acesta poate suferi modificări din cauza condiţiilor meteo.

Scopul programelor sportive, construite în jurul sloganului „Punem orașul în mișcare!”, este de a promova mișcarea, un mod de viață sănătos și, nu în ultimul rând, organizarea unui eveniment în aer liber unde cluburile și organizațiile sportive au șansa de a-și prezenta activitatea în fața publicului larg.

O noutate este aceea că din acest an atât participanții cât și o echipă independentă vor evalua calitatea, inovația programelor, precum și impactul avut asupra audienței. După încheierea evenimentului, pe baza feedback-ului primit, organizatorii își rezervă dreptul de a clasifica programele și de a le elimina din programul anului viitor pe cele care nu au fost corespunzătoare.

Ediția de anul trecut a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe a cuprins, printre altele, antrenamente în aer liber, ciclism și alergare de noapte, squash, fotbal, streetball, paradă de automobile retro, tur MTB, cursă de obstacole Spartan, simulator auto, șah, spectacole de dans, show de jonglerie cu foc, patinaj artistic, hochei şi alpinism artificial.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio