Ştiri

VIDEO. Noua factură unică la energie electrică intră în vigoare de la 1 martie. Cum arată noul document

De la 1 martie intră în vigoare un nou model al facturii de energie electrică, o variantă unică la nivel naţional, simplificată, care conţine şi informaţii noi faţă de modelul utilizat până acum.

Noul document are o primă pagină mai simplă, iar elementele de bază, respectiv valoarea de plată curentă şi consumul de energie electrică realizat sunt clare pentru consumatori.

Publicitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu noul document.

Potrivit ANRE, noua factură este mult simplificată, iar elementele de bază, respectiv valoarea de plată curentă şi consumul de energie electrică realizat sunt clare pentru consumatori.

Pe prima pagină a documentului sunt trecute, printre altele, informațiile despre furnizor, informațiile despre client și locul de consum, produsele facturate, perioada de facturare, tipul de factură și data scadentă.

În pagina a doua a documentului sunt toate detaliile necesare unei mai bune informări şi explicitări a valorii pe care o plăteşte consumatorul final prin factură, cum ar fi:

– valoarea tariful de transport,

– valoarea tariful de servicii de sistem,

– tariful de distribuţie,

– valoarea taxei radio-TV,

– valoarea certificatelor verzi şi bonusul de cogenerare.

Un alt element de noutate este introducerea, pentru prima dată, a comparaţiei de consum curent nu doar cu perioada anterioară, aşa cum se întâmplă acum, ci şi cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Se dorește astfel stimularea economiei și optimizarea consumului de energie electrică la nivelul consumatorului final.

Publicitate
banner we radio