Ştiri locale

Un an de când Áron a fost atacat de câini. Copilul se recuperează într-o casă nouă, însă ancheta bate pasul pe loc

S-a împlinit un an de când Áron a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost sfâșiat de câini în timp ce se întorcea de la şcoală spre casă, la marginea unei păduri din Sfântu Gheorghe. Timpul și medicii i-au vindecat rănile și l-au repus pe picioare, dar cicatricile rămase în urma intervențiilor chirurgicale de reconstrucție a țesuturilor lipsă vor aminti mereu de clipele de groază prin care a trecut în acea zi de 15 februarie.

Nici justiția nu aduce alinare familiei copilului. Ancheta bate pasul pe loc, iar procurorii nu au primit nici până astăzi rezultatele probelor ADN prelevate de la cei 8 câini ai medicului veterinar care locuiește în zonă, și care l-a și găsit pe băiat într-o baltă de sânge.

Publicitate

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu, ne-a precizat că termenul de finalizare al expertizei genetice a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie, deși anul trecut, în cadrul ultimei discuții, acesta ne-a comunicat că  termenul este „finalul lunii noiembrie 2022”.

„Sfârșitul lunii martie este ultimul termen comunicat de experți pentru expertiza ADN a câinilor”, ne-a declarat Ionel Pădurariu.

Între timp, cu sprijinul oamenilor cu suflet mare, copilul învață să se bucure din nou de fiecare zi. Asociația Kastel din judeţul Braşov, care s-a implicat încă de la început în acest caz, a strâns zeci de mii de lei din donații, bani cu care au fost acoperite cheltuielile de spitalizare şi recuperare. După externare, copilul şi familia sa s-au mutat din locuinţa insaubră şi modestă pe care o aveau la marginea oraşului, într-un apartament din municipiu, iar banii donaţi în contul deschis de asociaţia braşoveană sunt în continuare utilizaţi pentru plata chiriei.

„Au nevoie în continuare de ajutor, nu se pot întoarce în căsuța pe care o aveau în pădure”

În fiecare lună, membrii Asociației Kastel plătesc 1.100 de lei pentru ca Áron, fratele său mai mare și mama lor să poată locui în condiții decente, măcar până la finalizarea procesului.

Într-o postare pe Facebook, membrii Asociației au publicat imagini cu mâinile pline de cicatrici ale copilului, pentru a le arăta persoanelor care au criticat de-a lungul timpului mediatizarea cazului în spațiul public sau care nu erau convinse de durerea suferită de copil.

„El e Áron, îl mai țineți minte? Copilul sfâșiat de câini anul trecut. Azi îi răspundem acelei doamne care ne-a spus atunci, la aproape două luni de la tragedie, că Áron arată cam bine pentru cât tam-tam s-a făcut în presă. Atunci nu am vrut să facem publice rănile încă sângerânde ale copilului, astăzi, însă, arătam o parte dintre cicatricile rămase în urma mușcăturilor. Ce vedeți, multiplicați pe întreg corpul. De atunci îi plătim lui Áron 1.100 lei lunar chiria, pentru că am insistat să nu mai locuiască în pădure cel puțin până se termină procesul cu stăpânul câinilor care l-au atacat”, au transmis membrii Asociației.

„Áron este cât de cât vindecat fizic, dar psihic stă destul de prost, este foarte speriat”

Contactați, aceștia ne-au explicat că deși rănile fizice sunt aproape vindecate, psihic băiatul nu s-a recuperat, fiind în continuare foarte speriat în urma traumei suferite. Áron provine dintr-o familie monoparentală și extrem de modestă, iar mama sa, rămasă singură după ce tatăl copiilor, care era „stâlpul familiei”, a decedat, se chinuie să le ofere ce poate din salariul minim pe care îl câștigă.

„Clar au nevoie în continuare de ajutor, nu se pot întoarce în căsuța aceea din pădure. Áron este foarte speriat, este cât de cât vindecat fizic, dar psihic stă destul de prost (…) Acum încercăm să mai strângem ceva. Le-am mai dat alimente, le-am dus laptopuri pentru ambii copii, dar plata chiriei este lunar o cheltuială clară și necesară. Mama nu are un venit prea mare, are salariul minim pe economie”, ne-au spus reprezentanții Asociației Kastel.

Sprijinul venit din partea voluntarilor brașoveni nu se rezumă numai la bani, alimente sau bunuri. Începând de săptămâna viitoare, Áron va intra în programul „Profesor pentru o oră”, derulat de Asociația Kastel, în cadrul căruia va interacționa cu alți elevi brașoveni, pentru a învăța mai bine limba română și pentru a primi ajutor la teme. Și tot pentru a interacționa cu alți copii care vorbesc limba română, băiatul va merge vara aceasta într-o tabără, alături de alți copii defavorizați, aflați „sub aripa” asociației brașovene.

Sprijinul financiar este binevenit în continuare, astfel că oricine poate face donaţii pentru a ajuta familia monoparentală, în contul deschis de Asociaţia Kastel: BCR RO41RNCB0053158483610001; CUI 38668288 – cu menţiunea Donaţie Áron Máthé.

Amintim că Áron a fost atacat de câini în data de 15 februarie, pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe. Cel care l-a găsit pe copil, un medic veterinar care locuiește chiar în apropierea zonei în care s-a produs atacul, a fost inițial plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fiind cercetat penal pentru „neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”.

Bărbatul are 8 câini considerați periculoși sau agresivi, dar a declarat încă de la început că animalele nu aveau cum să scape din curte și să îl rănească pe copil. Anchetatorii au ridicat câinii şi i-au transportat la un adăpost pentru continuarea cercetărilor, fiindu-le prelevate probe ADN pentru a se stabili dacă unul sau mai mulți au reuşit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil. Câinii rămân în custodia adăpostului, până la primirea rezultatelor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio