Ştiri locale

Tricolorul românesc va fi repus provizoriu pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, spune primarul Antal Árpád

Tricolorul românesc va fi repus provizoriu pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul manifestărilor consacrate eliberării oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă, ce vor avea loc în luna septembrie, în semn de respect faţă de veteranii de război, a declarat joi, primarul Antal Árpád.

El a menţionat că steagul nu poate fi arborat definitiv din motive tehnice, însă se va găsi o soluţie de moment pentru ca pe 8 septembrie drapelul să fie aşezat pe turla instituţiei.

Publicitate

„În ceea ce priveşte turla primăriei, nu există posibilitate ca acolo să fie un steag, este un ornament în acest moment acolo, care a fost refăcut anul trecut pe baza proiectelor iniţiale ale acestei clădiri. (…) Eu înţeleg sensibilităţile şi respect veteranii de război, vreau să spun acest lucru foarte clar, respect veteranii şi înţeleg dorinţa lor ca pe ziua de 8 septembrie să vadă steagul pe primărie. Dacă anul trecut era o discuţie din timp se rezolva ca steagul să fie pe primărie. Va fi anul acesta pe 8 septembrie, m-am ocupat de acest lucru. În respect pentru veteranii de război, pe 8 septembrie steagul va flutura inclusiv pe turla primăriei. Găsim o soluţie tehnică provizorie pentru ca pe 8 septembrie să fie steagul pe primărie”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád a spus că aceste „discuţii inutile” despre steaguri, care au început să îl „streseze” şi să îi consume „foarte multă energie creativă”, ar fi putut fi evitate anul trecut, dacă organizatorii manifestărilor i-ar fi adus din timp la cunoştinţă dorinţa de a arbora tricolorul pe turla primăriei.

„Se putea evita dacă exista o comunicare din timp pe această speţă. Eu am fost în concediu în acele zile, mie nu mi s-a comunicat această dorinţă. În ce priveşte folosirea steagurilor de către autorităţile locale, în continuare consider că noi respectăm deplin legislaţia în ce priveşte arborarea steagurilor. Legea spune foarte clar că la intrarea în primărie trebuie să fie două steaguri, cum trebuie aşezate, alături de steagul Uniunii Europene”, a afirmat primarul Antal Árpád, arătând că legea nu prevede arborarea drapelului statului român şi pe turlă.

Anul trecut, când s-au împlinit 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie străină, organizatorii manifestărilor au dorit să arboreze pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe un drapel tricolor adus de la Bucureşti de către o ştafetă de alergători constituită din tineri veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan, militari şi civili, dar conducerea primăriei nu şi-a dat acordul, pe motiv că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu fuseseră finalizate.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-horthystă, iar tricolorul românesc a fost arborat pentru prima data în acest loc de către Armata Română pe 8 septembrie 1944, ca simbol al libertăţii. Drapelul a fost înlăturat, ulterior, în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu, şi a rămas în acest loc până anul trecut, când autorităţile au început lucrările de reabilitarea clădirii.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio