Ştiri locale

Tamás Sándor: „Cei care au plecat în străinătate acum 15-20 de ani se vor reîntoarce odată cu deschiderea Aeroportului de la Brașov”

Județul Covasna este pregătit pentru deschiderea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, programată pentru mijlocul lunii iunie, în ultimii ani fiind făcute mai multe investiții importante în infrastructură, afirmă președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a declarat joi, în cadrul conferinței lunare Info Județean, că de-a lungul timpului autoritățile covăsnene au făcut lobby politic pentru realizarea acestei investiţii, care va duce la relansarea turismului și dezvoltarea economică judeţului, având în vedere că vor fi operate inclusiv transporturi de marfă, nu doar de pasageri.

„Întotdeauna am susținut implementarea proiectului brașovenilor de a construi acest aeroport, am susținut și politic, și cu argumente, iar în urma argumentelor noastre s-a dat și finanțare de la bugetul național (…) De ani de zile am spus că trebuie să ne pregătim pentru ce o să se întâmple, pentru că sperăm că peste două luni și jumătate vor ateriza aici nu doar turiști, ci și oameni de business, dar nu este vorba numai despre transport de persoane, pentru că pe parcurs va fi și transport de mărfuri. În jurul oricărui aeroport din lume, pe o rază de 50-60 km, se schimbă lumea în sens pozitiv, prin relansarea economică și relansarea turismului. Consiliul Județean și consiliile locale ne-am străduit să punem la dispoziție infrastructura, pentru că trebuie infrastructură ca să vină investitori sau turiști: infrastructură rutieră, infrastructură în ceea ce privește apa, canalizarea, și așa mai departe. În ultimii ani, nu numai că am avut aceste concepții, dar se realizează, de pildă, infrastructura rutieră în toată zona Baraoltului, împreună cu cei din Brașov (…) Am fost alături de cei care vor Autostrada Ghimbav – Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc – Bacău. Că merge greu… merge greu, așa este viața și în așa țară trăim, dar cu siguranță va merge. Deci, suntem pentru construirea autostrăzii de la Ghimbav prin județul nostru, pentru că tot acolo trage, în jurul aeroportului. Nu doar că am dat autorizații de construire, dar am susținut și se construiește calea ferată rapidă între Sighișoara și Brașov, din care o parte trece și pe lângă județul nostru. Asta înseamnă conectivitate pentru cetățenii noștri care vor să margă în diferite locuri, conectivitate și pentru cei care aterizează, și-n plus, în ceea ce înseamnă promovarea turismului”, a spus Tamás Sándor.

Acesta a afirmat că Aeroportul de la Ghimbav prezintă un interes puternic pentru covăsneni, iar odată ce va deveni operațional, mulți dintre locuitorii plecați la muncă în străinătate se vor întoarce și se vor stabili din nou în județul natal.

„În Transilvania, conform datelor de la Recensământ, Bistrița-Năsăud este singurul județ unde s-a mărit populația. L-am întrebat pe colegul meu din Bistrița-Năsăud cum s-a întâmplat acest lucru și mi-a zis exact ceea ce simt și eu deja: au venit oamenii acasă. Și vă spun de ce: pentru că cei care s-au dus în străinătate acum 10-15-20 de ani, au ajuns la o situație materială destul de corectă, și-au întemeiat familii, au început să aibă copii. Când a venit momentul să dea copiii la școală, la 6-7 ani, și-au dat seama că nu au curaj să îi lase în școlile din Franța, Germania, Olanda și alte țări, unde zilnic vedem în presa internațională ce se întâmplă. Și atunci, părinții și-au dat seama că mai bine se întorc acasă, pentru că la noi în Transilvania, de pildă, siguranța cetățeanului și siguranța copiilor în mediul educațional este mult mai ridicată decât siguranța copiilor și a oamenilor în Occident. Nu este o mișcare foarte mare încă, în județul nostru, dar am discutat cu mai multe cunoștințe de-ale mele care intenționează să se întoarcă în județul nostru, în primul rând datorită copiilor (…) Sunt exemple pozitive și la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc, cei care s-au întors, chiar și în sistemul de sănătate sunt medici/asistenți care s-au întors din Tirolul de Sud sau din Irlanda”, a mai spus Tamás Sándor.

În 2019, autoritățile județene estimau că încă din primul an după punerea în funcţiune a aeroportului, numărul turiştilor care vor veni în judeţul Covasna se va dubla.

Conform reprezentanților Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, primele zboruri vor avea loc pe 15 iunie, data stabilită pentru inaugurarea oficială a aeroportului.

Săptămâna trecută, compania Wizz Air, unul dintre cei mai importanţi operatori aerieni din Europa, a anunţat primele două destinaţii pe care le va opera pe noul aeroport, respectiv Londra (Luton) – cu primul zbor programat în 2 august 2023, şi Dortmund – cu zboruri care vor începe din 2 septembrie 2023, biletele fiind deja puse în vânzare pe site-ul companiei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio